-
Re: LEGWANIĄTKO
Śledzę ten wątek oraz inne, które poruszają ten sam problem...
Najbardziej przemawiające do wyobraźni wszystkich są jednak wzięte z życia (znane wszystkim - angażujące rozum i myślenie) przykłady (chociażby innych zwierząt):
1. Miałem kiedyś małego żółwika stepowego. Uwielbiał jeść twaróg i miał go praktycznie codziennie do oporu. Cieszyłem się, że wygląda tak "zdrowo" i szybko rośnie. Potem zaczęły sie problemy z deformacją pancerza wywołaną otłuszczeniem zwierzęcia... Na pewno żółw ten nie pożyje długo - otłuszczone organy wewnętrzne, zniszczone nerki i wątroba, złogi mocznika...
2. cyt.: "Tak bardzo kocham mojego pieska. Jak jemy obiad, daje mu kości z kurczaka, dostanie czasami kawałek schaboszczaka, a jak zostanie cos z obiadu, to ziemniaki z sosem. Czasami dostanie też czekoladkę lub cukierka... On tak to lubi. Nie ruszy żadnej karmy, ani specjalnie przyrządzanych dla niego kasz z mięsem i warzywami, które zaleca weterynarz... On jest jak członek rodziny, dlaczego ma jeść to, co nie lubi. Przecież taki piesek ma instynkt i wie, co jest dla niego dobre" Konsekwencje: pies zdycha przedwcześnie na typowe choroby cywilizacyjne.
3. cyt.: "Hmm, ale jestem głodny, chyba kupię sobie piccę, albo hotdoga... Tak hotgdog, to jest to, na co mam ochotę... Ale ci dietetycy są durni, przecież jak mam ochotę na czekoladę, to znaczy, że mi brakuje jakiegoś składnika, który jest w czekoladzie. Przecież to jest logczne. Dlaczego mam niby jadać jakieś surówki i owoce - to jest nie dobre. Lepiej zjem sobie kurczaka..." Konsekwencje: choroby cywilizacyjne i przedwczesna śmierć.
4. "Niezaprzeczalnym naukowym faktem jest to, że na każde 1.000 osób odżywiających się mieszanymi posiłkami lub mięsożernych w wieku do 60 lat przypada jeden wegetarianin, a na każde 1.000 „mięsożernych" po siedemdziesiątce, jest już 100 wegetarian. W wieku ponad 80 lat na każde 1.000 mięsożernych przypada 600 wegetarian."
Wystarczy teraz sobie dokładnie to wszystko przemyśleć i zweryfikować lub nie swoje poglądy.
Życzę wszystkim długiego i zdrowego życia (głównie hodowanym przez was zwierzętom, bo one są całkowicie od was zależne).
Uprawnienia umieszczania postów