Zdaję sobie z tego sprawę :-). Dziękuję za wyjaśnienie, ale ja nie zamierzam zmieniać zwierzaka, a o dokupieniu innego nie ma mowy. Może kiedyś. Na dzień dzisiejszy wystarczy mi Gucio :-). Co do tego legwana polinezyjskiego, to jest piękny. Mam jego zdjęcie i krótki opis. Postanowiłem poszerzyć swoją wiedzę na temat legwanów ( nie tylko Iguana Iguana ), dlatego pytałem o tego z Fidżi i Sauromalus ater. Mam parę informacji o tych gatunkach i jeszcze innych : o naziemnych legwanach z Galapagos-Conolophus subcristatus i pallidus, Cyclura cornuta, Dipsosaurus dorsalis, o legwanie morskim Amblyrhynchus cristatus . Samych nazw nie sposób zapamiętać, a co dopiero zdobyć wiedzę o różnych gatunkach ?! Mam informacje, że istnieje ponad 50 rzędów i około 700 gatunków. Sama podrodzina Iguanidae to ok. 30 gatunków i 34 podgatunki w 8 rodzajach !!! Życia braknie :-))). Czytam jednak na temat tych , które są mi dostępne i jest to bardzo ciekawe. To są miniatury prehistorycznych "smoków". Mimo różnego wyglądu i ubarwienia wszystkie na swój sposób ciekawe. Tylko ten ludzki gatunek nie zawsze postępuje z nimi po ludzku. To jest smutne. Pozdrawiam ! Rysiek