-
Re: pomocy!!!!!!!
Janusz Poz.
"Jeśli zwierzak urodził się na farmie, to miał względnie dobre warunki rozwoju. Przede wszystkim klimatyczne. I dietę, choć uboższą, to właściwą.
Stąd moje powątpiewanie w odwapnienie w tak młodym wieku.
Bo chyba legwaników nie wysyła się w świat w tydzień po narodzinach?!
Zgodzę się, że gdyby leg urodził się w hodowli terrariowej, i gdyby był niewłaściwie odżywiany, nie miał UV itp., to już po tych 3 miesiącach miałby poważne problemy.
Ale trudno mi uwierzyć w taką sytuację! Skoro ktoś potrafi rozmnożyć legwany, to znaczy, że się na hodowli zna!
Wszyscy wiemy, że to niezwykle trudne i rzadko spotykane.
Hodowca, który należycie opiekuje się ciężarna samicą, jajami z pewnością potrafi zadbać o "noworodki".
Legwany, które są sprzedawane w sklepach zoologicznych, pojawiają się tam w wieku kilku miesięcy. Są to osobniki silne i zdrowe. Bo, nietety, tylko takie przeżywają transport."
Nie zgadzam się z tymi uwagami. Legwany są wysyłane w stosunkowo młodym wieku. Moje dotarły z Kolumbii przez Kanadę w wieku ponad tygodnia. Im szybciej się wyśle tym mniejsze koszty. W fermach nie chodzi o dobro zwierząt tylko o biznes. Fermy gadów to gigantyczne pole do nadużyć. Rozmnożyć legwany w warunkach hodowli wiwaryjnej w miejscu ich występowania nie jest specjalnym wyczynem, ale i tak działalność wielu tzw. ferm polega na wyłapywaniu ciężarnych samic z natury, czekanie aż zniosą jaja, a później, w najlepszym wypadku, wypuszczenie tych samic. Osobniki w sklepach nie są wcale zdrowe i silne. Kolejne etapy docierania do klienta to kolejne etapy "odsiewu". W trakcie transportu wiele z nich przeżywa znaczne osłabienie, odwodnienie i dopiero po podróży zaczynają chorować. Jak wyglądają te "silne" legwaniątka - wystarczy przejść się po sklepach zoo, czy wszystkie legwany są tam w świetnej kondycji ?
W ostatnim British Herpetological Bulletin jest m.in. artykuł o fermie pytona królewskiego, w której ciężarne samice się wyłapuje, a po uzyskaniu młodych, młode węże wysyła do Europy i USA, a samice trafiają na miejscowe targowiska jako mięsko na obiad. Smacznego !
Uprawnienia umieszczania postów