poczytaj sobie poprzednie posty i opis gatunku... chyba wszystkie możliwe problemy były już poruszane ))
a przy okazji: jedziesz kupić a nie masz jeszcze terra... to dość powszechne zjawisko :P
wydaje mi się, że - szczególnie jeśli chodzi o pierwszą jaszczurkę w życiu - to powinno wyglądać tak:
1) czytasz jak najwięcej o gatunku, wiesz jakich warunków potrzebuje, czym go karmić itp. (to eliminuje posty w stylu "co pownienem wiedzieć o legwanie zielonym?")
[nie gniewaj się, może już czytałeś... ale wielu nie]
2) przygotowujesz terra - moim zdaniem jeśli się na tym nie znasz, to należałoby najpierw je kupić, zainstalować cały sprzęt, a potem jeszcze kilka dni odczekać (może wpadniesz na pomysł na ciekawszy wystrój - masz czas się zastanowić), radzę zachowywać się tak jakby zwierzak już tam mieszkał - pilnować temperatury, wilgotności, włączać i wyłączać oświetlenie itp. - dzięki temu przyzwyczaisz się do nowych obowiązków, no i możesz przetestować cały sprzęt, zamiast potem pytać "jaka moc świetlówki, czy potrzebny mi kabel grzewczy, a w ogóle to co to jest uv???" W ten sposób zwierzak przybędzie już do "idealnego terra"... a wcale nie łatwo takie zrobić jak się to robi pierwszy raz...

pozdrawiam - xol

P.S. wymądrzam się, a sama nie mam legwana... :P ale to co napisałam odnosi się do wszystkich jaszczurek więc proszę bez złośliwości