-
Re: Co myslicie o rozmnazaniu smokow
Wbrew pozorom legwany nie są jakieś szczególnie problematyczne w rozmnażaniu. Największym problemem jest zwykle inkubacja jaj, przynajmniej tak było w moim przypadku. Dobrze rozmnażają się u niektórych hodowców w Niemczech (tam już jest chyba pokolenie F3 z hodowli domowej) i w Czechach. U nas gorzej. Myślę, że stymulacja związana jest z nieco pogorszonymi warunkami w zimie (mniej światła, mniej jedzenia, niższa wilgotność, nieco niższa temperatura w terrarium, ale bez przesady) a później polepszeniem się tych warunków wraz z wiosną. Przynajmniej ja tak starałem się stymulować rozród. Oczywiście woliera pomaga, ale legwany najczęściej przystępowały do kopulacji zanim mogły być przeniesione do woliery. U samca głowa przybierała stopniowo lekko pomarańczową barwę czasem już w styczniu, a najpiękniej wybarwiony był zwykle od kwietnia do sierpnia.
Dla zainteresowanych przesyłam w załączniku streszczenie mojego wystąpienia na V Ogólnopolskiej Konferencji Herpetologicznej na WSP w Krakowie (wydrukowane w materiałach konferencyjnych) dotyczące tego tematu.
Uprawnienia umieszczania postów