-
Re: Co myslicie o rozmnazaniu smokow
Mam pewne obawy jeśli chodzi o zaakceptowanie samicy przez Gucia. On od małego jest samotnikiem . Co by było gdyby nerwowo zaczął reagować na jej obecność. Druga sprawa, on ma swoje przyzwyczajenia i dzienny rytuał. Wygrzewa się do godz . 13-14, potem schodzi z gałęzi idzie do szyby terrarium i kopie przy niej żeby go wypuścić . Daję go do przedpokoju gdzie się załatwia i sam idzie do pokoju syna , kładzie się na tapczanie w oczekiwaniu na poduszkę elektryczną, na której spędza trochę czasu. Następnie zwiedzanie starych kątów w mieszkaniu i powrót do terrarium. Tak jest prawie dziennie. Jeśli chodzi o terrarium to warunki są odpowiednie ( wilgotność, temperatura ) , UV też zapewnione ( Ultravitalux ) . Jak zauważyła Alicja wymiary dla jednego osobnika są w miarę ok, ale jak dla parki ? ( 120x150x180 ). No i pożywienie. Nie wiem jakie ma samiczka przyzwyczajenia, ale o tej porze roku każdy ratuje się czym może . Od marca, kwietnia będzie już o wiele lepiej, ale minie okres godowy :-( . W menu Gucia jest więcej warzyw , owoców , pojawiła się kapusta pekińska i niewielkie ilości sałaty ( czego nie ma wcale latem ) sąkiełki lucerny, liście i pędy fasoli . Jeszcze sprawa podgatunku i dojrzałości płciowej. Gucio , tak jak pisałem w okresie 7-8 miesiecy stał się bardziej brązowo-pomarańczowy w porównaniu do barw wcześniejszych. ( Zdjęcia porównawcze są powyżej ) . Jednak jego gruczoły udowe mimo, że duże nie wydzielają żadnej wydzieliny . Przynajmniej nic nie zauważyłem do tej pory. On jest u mnie 3,5 roku ( 2 stycznia minęło ) , a miał ok. 25 cm jak go kupiłem. Czy jest już na tyle dorosły ? Pozdrówko! Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów