Mój Zielony reagował tak samo na koniki polne. Zauważyłam to przypadkiem. Łapałam koniki dla gekona toke i stały one w faunaboxie na biurku. Legwan podszedł i zaczął drapać w pudełko. Zdziwiona otworzyłam pudełko a on rzucił się i zjadł koniki. Polował niesamowicie - dużo sprawniej niż owadożerny toke! Ruszał się jak na przyspieszonym filmie.

Natomiast wczoraj byłam u Rafała gdzie Igster i Cytrola spacerowały sobie po pokoju. Oba wlazły na kanape gdzie siedziałam a ja miałam pudełko świerszczy, które kupiłam dla agam. Otworzyłam pudełko, żeby pokazać legwanom świerszcze. Reakcja była niesamowita. Igster nasyczał na świerszcze i zwiał (ma "tylko" 130cm) a Cytrola wykonała coś w rodzaju skoku w górę po czym zaczeła się wycofywać. Wystraszyły się małych świerszczyków ) Dodam, że oba te legwany otrzymują 100% pokarmu roślinnego.

Pavtik badania dzikich legwanów wykazały że są to wegetarianie. Jedzą przede wszystkim liście. Duże ilości białka zwierzęcego prowadzą do wyniszczenia układu pokarmowego i przedwczesnej śmierci. Dlatego jeśli podajesz białko zwierzęce dawaj go mało np. odrobinę raz w miesiącu. Może to być owad, mysi noworodek czy np. jajko.