Legwany to bardzo madre gadzinki))
Nie dosc ze sa spostrzegawcze, to jeszcze kojarza fakty, maja tez dobra pamiec. Moj legwan oprócz terrarium ma jeszcze swoją ulubioną, oszkoloną szafke w kuchni z zamontowaną lampą UV. Siedzac ze mna w kuchni w swojej ulubionej szafce za szyba, sam je otwiera i wychodzi -tak, tak on rzadzi w domu - obserwuje wszystkich co kto je, co kto robi - to jest jego ulubione zajecie a jak cos mu smakuje to sie domaga, ma bardzo dobry wech i zmysl... Jak leje wode z kranu, a jemu sie chce pic to sie oblizuje jezyczkiem i ja wiem ze on chce pic i mu wtedy podaje - on pije i jest szczesliwy )) Rozumiemy się bez słów
Wie ze sie przez drzwi wchodzi i wychodzi. Jak uciekl mi na dzialce, to nie na drzewo, nie gdzies w jakies szuwary, tylko jak dzentelmen przez furtke - bo przez nia wszedl ze mna.
Wracająć po zimie na działke - pamięta swoje ulubione miejsce do wygrzewania się w slonku (czyli pamiętał je przez rok). Zapamietal tez znajomego, ktory przychodzil na dzialke i tak troszke dziwnie mowil, ale kiedys przyszedl ten znajomy do domu i moj smok zywo zareagowal na ten glos pewnie skojarzyl sobie z dzialka )) reaguje na glosy domownikow i jak wolam krolika to wie, ze to krolik tak sie nazywa - i zaczyna się rozglądać za nim, reaguje tez na swoje imie ))

[gadzinka]