Na temat pokarmu pochodzenia zwierzęcego była już dyskusja. Wnioski wyciąg sam. Pytasz Misiekk o żarówkę . Nie trzeba jej zmieniać, jeśli w terrarium panuje prawidłowa temperatura ( a chyba tak jest z tego co napisałeś ) . Światło w terrarium musi być . W dzień powinno być jasno, a nie półmrok jak to widziałem w sklepach zoo w terrariach z legwanami. Nie tylko temperatura, ale i światło działa na ich zdrowie i psychikę . Ja w tej chwili stosuję 3 żarówki po 100W + promiennik podczerwieni 125W świecący słabym, żółtym światłem . Terrarium jest duże . Wydawało by się, że zużycie energii ( bo jeszcze 2 kable grzewcze 2x25W ) jest duże, ale terrarium stoi w gościnnym pokoju, gdzie większość nas - domowników przebywa dłuższy czas i nie trzeba zapalać oświetlenia pokoju, bo panuje całkiem przyjemna atmosfera z oświetlonym terrarium dającym stonowane, ale jasne światło. Na tym się oszczędza :-))). Istotna przy wylince jest wilgotność, ale jeśli wzrost legwana jest niewielki trudno o wylinkę. Może z nadejściem wiosny leguś odzyska apetyt, zacznie rosnąć i będą częstsze wylinki, a tym, że skóra nie schodzi z całego ciała na raz się nie przejmuj , bo to raczej często spotykane u legwanów. U młodych w tempie szybkiego wzrostu jest wylinka za wylinką, później to stopniowo ustaje . Pozdrówko! Rysiek
Ps. Na temat witamin nie piszę, bo dr. Jarek i parę osób udzieliło tu odpowiedzi co i jak stosować. Na tej stronie masz w załączniku jakie witaminy i wapno ja stosuję i część zimowego jedzonka Gucia. http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=4583&t=4560