-
Re: nowe terra
Witam
Rozumiem że to terarrium dla Legwana ...?
Zastanów sie czy nie taniej bedzie połączyc konstrukcję z drewan i szkła (na pewno wyjdzie taniej) a dzięki temu można by cos większego wykombinować co by nie robić za jakiś czas nowego !
Co do tych nawilżaczy hmmmm jakoś nie przekonuje mnie ten typ nawilżania para unosi sie tylko przy podłożu i nie daje aż tak rewelacyjnego efektu chyba że by odpowiednio podgrzewać podłoże.
nie zastanwaiałeś się nad zwykłym nawilżaczem powietrza? Ja swój wylicytowałem na Allegro za 115,5 i jest to kawał solidnej maszyny który prawdopodobnie zamontuje pod dnem tera a na wierzch wyprowadzę dyszę która wypuszcza spore ilości mgiełki która to rewelacyjnie nawilża terrarium (słyszałem opinie jednego człowieka że ten sam nawilżacz odpalony w pokoju po jakimś czasie tworzy krople wody na szybach w mieszkaniu więc w tera sobie wyśmienicie poradzi. Zapewne zastosuje do niego jakieś elektroniczne sterowanie co by nie pracował cały czas bo mi sufit odpadnie w tera z wilgoci :-)
Co do oświetlenia to jest wiele czynników wpływających na trafny wybór ... po pierwsze wielkość tera ! miejsce w którym stoi (czy jest to zimny pokój czy ciepły itp. czy nasłoneczniony czy nie ...) Dla przykładu w moim tera 2m/1m/2m mam aktualnie
1) żarówka nocna NIGHT-GLO 60W (pierwsza która działa dłużej niż 3mies bez wyłączania :-)
2) świetlówka Repti-Glo 5,0 dł.106,5cm i mocy 40W
3) halogen o mocy 150W
4) i od wczoraj lampa podczerwieni z Philipsa o mocy 150W (stosuje naprzemian z halogenem)
do tego grzałka w baseniku o mocy 30W
i poszukuje pilnie jakichś alternatywnych źrudeł energii bo lada dzień przyjdzie rachunek za energię hihi (czego to sie nie robi dla gada)
Co do podwieszania półek itp w szkalnym tera hmm nie ma łatwo jam to przerabiałem i kombinowałem na wszystkie sposoby najpewniejszy jest że musisz po prostu coś na czymś postawić :-) i czymś podeprzeć nie to co u mnie wiercę dziurę w ściane wkładam kołki i heja :-)))
Może za kilka dni będę miał najnowsze fotki to sie z Wami podzielę (wiele się zmienilo w tera Robala :-) )
Pozdrawiam Seb
Uprawnienia umieszczania postów