-
Re: Problemy z legwanem, lekko pomarańczowa wydzielina przy oddawaniu moczu
Napisal pan dr. ze za duzo wit. D3, ja rowniez do Gniewnego tak napisalam, więc moja uwaga była trafna.
Dlaczego Pan jako lekarz nie zwrócił pierwszy uwagi na wit. D3 i nie napisał od razu, że wit. D3 nie podajemy?
Pisałam w poście powyżej jakie sa skutki przedawkowania tych witamin, ale jeszcze proszę o wyrażenie pańskiej opinii jakie szkody moga te witaminy wyrzadzic w organizmie u gadow. Wcześniej pisał Pan, że skoro sie nie wchłania nie powoduje skutków ubocznych. Ja twierdze, że jednak tak.
Temat wit. D3 na forum ciągle sie powtarza, a zwierzatka cierpia na tym.
Juz wcześniej w temacie "Problemik" wypowiadałam sie na temat wit. D3:
"Wit. D (kalcyferol, witamina światła słonecznego :-)) jest wytwarzana w organizmie legwana pod wpływem UV i promieni slonecznych - tylko że ta witamina podawana w pokarmie - nie zastąpi witaminy D wytworzonej przez samego gada przy pomocy UV. Gady nie za bardzo tą podawaną wit. D3 przyswajaja - z takiego powodu, ze witamina D jest rozpuszczalna w tluszczach – legi natomiast maja dietke bez tluszczowa, wiec jej przyswajanie jest watpliwe, a po drugie - latwo ja przedawkowac a przedawkowanie to uszkodzenie narzadow wewnetrznych, może też spowodować odwrotny skutek - silne odwapnienie kosci (już taki przypadek znam). Bardziej bym polecala wit. A + D3 (wit. A sprzyja lepszemu wchłanianiu wit. D) albo kropelke tranu rybiego, w nim wlasnie znajduje się wit. D.
Zimą pozostańmy przy naświetlaniu UV, a latem jak najwięcej naturalnych promieni słonecznych - wtedy organizm sam wytwarza tę witaminę."
Pozdrawiam
[gadzinka]
Uprawnienia umieszczania postów