ile powinna trwac kapiel lega w wannie i jeszcze male pytanko ,poniewaz jestem pzreziebiony to moge brac go na rece czy raczej poczekac jak wyzdrowieje
Wersja do druku
ile powinna trwac kapiel lega w wannie i jeszcze male pytanko ,poniewaz jestem pzreziebiony to moge brac go na rece czy raczej poczekac jak wyzdrowieje
YO!
Co do kapieli to nie da sie chyba okreslic ile powinna trwac, najlepiej tyle do puki legwanowi sie nie znudzi ;) A co do przeziebienia to chyba nie jestes w stanie go zarazic jesli o to Ci chodzi.
Jeśli legwan da się brać na ręce to możesz, bo on nie zarazi się od Ciebie. Co do kąpieli w wannie to jest to raczej dla spokojnych, lubiących wodę osobników. Jeśli panikuje nie jest mu to do szczęścia potrzebne. Jeśli lubi to czemu nie. Może być np. z dodatkiem rumianku i nie za zimna, ale nie gorąca ! To jest też dobry sposób na wylinkę i na zaparcia, gdy leguś długo się nie załatwia. Pozdrówko! Rysiek
Ja kąpię legwana codziennie przez ok.30 min.
Wtedy leg się załatwia i pomaga mu to utrzymać skórę w dobrej kondycji.
Jeżeli leg trzymany jest w warunkach "bezterraryjnych" to kąpiele są nieodzowne -można nawet lega trzymać w wannie 2 x dziennie.
Na pewno mu to nie zaszkodzi...
Witam!
Lega najlepiej kapac w wodzie o temp. ok. 35C. Jeśli gadzik panikuje w wannie, można wykorzystac duza miednice, w ktorej będzie mogl dotknac dna nogami, to go uspokoi.
Przeziebieniem się nie przejmuj. Potwierdzam to, co napisali moi poprzednicy. Nie zarazisz legwana. Sama wiele razy chorowalam a legwan pozostawal zdrowy.