zatwardzenie :| :| :| ?????
witam...... mam takie pytanie do was :) chodzi o to ze legwan mojego kolegi nie robił kupy :P juz chyba z 5 dni :|:|:|?? kolega robi mu gorace kapiele codziennie na wieczur i podal mu pare kropel oleju roslinnego i cos na robaki wewnetrzne ( na wszelki wypadek gdyby to one powodowaly zatkanie ??:| jelit czy cos podobnego ) i niewie za bardzo co ma robic ? czy kontynuowac kapiele czy isc do weta ????
warto tez dodac ze podczas kapieli legwanik troszeczku sie opruznial lecz bardzo malo...... Z gury dzieki za odp ... pozdrawiam ....
Re: zatwardzenie :| :| :| ?????
może go źle karmiliście... nie używaliście suchej karmy przypadkiem?
kąpiele nie zaszkodzą więc można je bez przeszkód kontynuować...
ALE NIE W GORĄCEJ WODZIE!!!!! tylko ciepłej...
wode dajemy ciepla nie goraca ... legwan nigdy nie dostawal suchej karmy i sadze ze to w nie w tym tkwi problem .... ile czasu robic te kapiele i kiedy najwyzej do weta ????
może legwan się czegoś najadł, jakie ma podłoże w terra i czy wypuszcza go kolega na pokój?
Przyczyn zaparc moze byc wiele... !
Jak duzy jest legwan?
Czy ma wzdety brzuszek?
W jakiej przebywa temperaturze?
Czym jest karmiony?
Czy legwan ma swietlowke wydzielajaca UVB? Zaparcia moga byc pierwszym objawem MBD (odwapnienie).
Pozdrawiam
[gadzinka]
legwanik ma okolo 90cm, samiczka, brzuszek nie jest wydety, wydaje sie normlany, podlozem w terrarium jest torf, temperatura w dzien wynosi 29 C, w nocy pokojowa czyli okolo 24 C, w terrarium jest swietluwka repti glo 5.0, kolega wypuszcza go na pokuj ale nie spuszcza go z oka wiec nie wydaje mi sie zeby zjadl cos "domowego", legwanik do jedzonka dostaje warzywa i sporadycznie owoce, dostaje witaminki, nigdy nie dostawal suchej karmy ...... mam takie pytanie kiedy kąpiele powinny dac jakis efekt ??? ile razy dziennie kąpiele ??? przypominam ze dzis jest 6 dzien tego zatwardzenia i czy moze juz czas odwiedzic weta ????
pozdrawiam...
Czasami sie zdarzaja zatwardzenia. Sam ostatnio po 6 dniach dzwonilem do Loktoka po fachowa porade i przyznal, ze jego leg do 10 dni nie zalatwia sie. Najciekawsze jest to, ze moja legwanica sypia w podgrzewanym baseniku i nic jej to nie pomaga. Leg je tylko to co powinien (to dla czepialskich) i ma tak raz na pare tygodni....
A jak było z jedzeniem przez ostatnich parę dni? Jada naormalne ilości żearcia?
Moze po prostu sobie mało głodówkę urządził i teraz nie ma się czym wypróżnić.
Jak mój ma okresy że nie jada to robi małe kupki raz na dzień lub wcale.
Jesli to bylo pytanie do mnie to je mniej. Poza tym widze kiedy moj leg ma zaparcie po jego brzuchu.
Można spróbować dać środek przeczyszczający w dawce ustalonej przez weterynarza. Jeśli to nie poskutkuje trzeba szukać przyczyny co go zaczopowało. Powinno to wykazać RTG. Mam na myśli sytuację, jeśli legwan nie bedzie się wcale wypróżniał.