Co zrobic żeby moja agama brodata zaczęła jeść zieleninę. Dawałem rózne roslinki, kapustę owoce a ona nic. Co zrobić bo raczej nie wskazane jest by jechała tylko na świerszczach?
Życze wszystkim Szczęsliwego Nowego Roku
Pozrawiam
Gregory
Wersja do druku
Co zrobic żeby moja agama brodata zaczęła jeść zieleninę. Dawałem rózne roslinki, kapustę owoce a ona nic. Co zrobić bo raczej nie wskazane jest by jechała tylko na świerszczach?
Życze wszystkim Szczęsliwego Nowego Roku
Pozrawiam
Gregory
Jeśli nie chciała kapusty i owoców to jest mądrym gadem :)) Owoce zawierają bardzo dużo cukrów(można je podawać, ale w niewielkich ilościach), kapusta też nie jest wskazana dla gadów. Agamy jedzą przede wszystkim pokarm zwierzęcy, a roślinny jest tylko dodatkiem. Często młode agamy nie chcą w ogóle pokarmu roślinnego, natomiast starsze go lubią. W środowisku naturalnym brodaczy jest sucho i można podejrzewać, że sporo roślin, które zjadają, jest dość zeschniętych. Pokarm roślinny podawany w domach (soczyste warzywa i owoce) może doprowadzić do biegunki.
U mnie młode też nie chcą pokarmu roślinnego, natomiast dorosłe średnio go lubią. Świeży pokarm roślinny daje tylko raz w tygodniu. Natomiast na codzień miały dostęp do suszonych listków akacji - i te chrupiące, suszone listki uwielbiają zarówno młode jak i dorosłe. Niestety skończyły mi się :( Zrobiłam jesienią za mały zapas ...
Nie wszystkie agamy lubią zielenine ale powinienes prubować ruznoronych warzyw i owoców ale nie na śiłę.
gg: 4350211
Agama Błotna
Pozdrawiam James