moja 15 cm agama ma cos z ogonkiem doslownie 3 mm koncowki jest jakby suche czy warto juz sie martwic czy to tak ma byc
pozdrowienia cwiklus
Wersja do druku
moja 15 cm agama ma cos z ogonkiem doslownie 3 mm koncowki jest jakby suche czy warto juz sie martwic czy to tak ma byc
pozdrowienia cwiklus
Może mieć martwice ,może mieć takrze na ogonie kawałek wcześniejszej wylinki.
Jeżeli koniuszek ogona jest ciemny to wskazywało by to na martwice.
cześć
A jeśli to martwica co z tym robic?
W przypadku suchej martwicy końcówki ogona często dochodzi do samoistnego odpadnięcia - tak było w przypadku mojego samca agamy. W moim przypadku weterynarz zalecił smarowanie końcówki jodyną, co miało przyspieszyć odpadnięcie martwej końcówki. Jeśli jednak martwica posuwa się wciąż do przodu trzeba odwiedzić lekarza weterynarii i jemu powieżyć decyzję co do dalszego postępowania. Ogon agamy nie odrasta :(
a jesli to nie martwica to jodyna nie zaszkodzi tak profilaktycznie
Jodyna wysusza. Więc jesli np. nie zrzucił kawałka wylinki z końcówki ogona to jodyna napewno nie pomoże - nie zrzuconą wylinkę lepiej namoczyć albo natłuścić np. wazeliną. Jeśli to faktycznie tylko parę mm to może lepiej poczekać ?
to przy okazji ja mam pytanie:
moja agama iedawno zrzucała skórę ale gdzieś tak od 3/4 ogona stara skóra pozostała czy mam ją nasmarować wazeliną, czy kąpiel wystarczy?
Jak rozpoznać martwicę czy kolor ma zupełnie czarny?
Pozdrawiam
Gregory
Można zastosować wazeline na ogon, na noc, a w dzień prubować namoczyć wodą.
Martwica końca ogona jest ciemna , nie zawsze zupełnie czarna.
cześć
dziekuje bardzo chwilowo poczekam a jak by co tak na przyszlosc gdzie szukac dobrego weterynarza w warszawie
Mój kameleonik miał martwice końcówki ogonka. Uschnięta część odpadła i ogonek szybciutko sie zagoił.