Pomocy mój kamek nie chce jeść! To znaczy coś tam je, ale mało i niechętnie, a kiedyś rzucał się na świerszcze jak wariat! To trwa dopiero drugi dzień, może zbliża się wylinka ale nie wiem czy powinien tak reagować?
Wersja do druku
Pomocy mój kamek nie chce jeść! To znaczy coś tam je, ale mało i niechętnie, a kiedyś rzucał się na świerszcze jak wariat! To trwa dopiero drugi dzień, może zbliża się wylinka ale nie wiem czy powinien tak reagować?
Prawdopodobnie nie zrobił "kupki" sprawdź delikatnie czy ma twardy brzuch.
Nie martw się, może mu się chwilowo przejadły. Jak to dopiero drugi dzień to chyba nie ma po co się denerwować. Poobserwuj go troszkę.
Dzięki. To chyba prawda z tą kupką, a co zrobić żeby mu "pomóc"?
Nic na siłę - czy kameleon pije wodę? Jeśli nie spróbuj go napoić pipetą. Dobrze do wody dodać preparat z wapniemi witaminami (AE).
Jeśli pije sam - lepiej nie rób nic i poczekaj na odchody. Zbadaj je parazytologicznie.
Proponuję opanowanie. To dopiero drugi dzień !
Swoje małe kameleony karmiłem zwykle co drugi dzień, tylko na początku codziennie, a dorosłe zwykle 2 razy w tygodniu. Woda - codziennie spryskiwanie (mniemam, że chodzi o kameleona jemeńskiego), a raz w wtygodniu pojenie z pipetki. I wystarczy ! Kameleon któremu stale coś biega przed oczami traci apetyt. Rzadziej a więcej.
no właśnie, mój miał pełno świerszczy w terra. /rozmnożyły się/
i stracił apetyt.