Re: Prośba o porady - Agama
Własnie znalazłem w sieci arytykuł Alicji, który sporo mi wyjaśnił (http://www.terrarystyka.com.pl/opisy...20020702211210). Ale i tak będę wdzięczny za wasze porady, szczególnie jesli jesteście doświadczonymi chodowcami. Pozdrawiam i podziekowania dla Alicji.
Z dzieckiem ostrożnie. Powinieneś zbadać agamę w kierunku bezobjawowego nosicielstwa Salmonella.sp - wymaz z kloaki.
Reszta pytań rozwiana przez Alicję (tak myślę....)
Koniecznie punktowe źródło światła/ciepła czyli np. zwykła żarówka. Chodzi o imitację słońca. Wówczas odpada sprawa konwektora i daje jaszczurce możliwość wyboru temperatury.
R.M - dziekuję. Jarkowi też, będę uważał.
Po przeczytaniu tego co Alicja pisze chyba faktycznie założe. Pytanie tylko - czy jest jakis sprawdzony patent? Jakies gotowe oprawki? Czy musze sam cos wymyślić? No i jaka żarówkę najlepiej dać? Jakiej mocy, barwy, czy taka "lustrzaną" na dole, czy zwykłą?
P.S. Musze przyznać, ze to forum (jak niewiele w necie) sprawdza się, jest na temat itd... Szczerze i miło mnie to dziwi, bo żadko udawało mi sie uzyskac odpowiedzi na pytania na innych (także tematycznie) forach. :-)
Właściwie nie ma specjalnie znaczenia jaką żarówkę. Sprawa oprawek to najlepiej pójść do sklepu z elektrosprzętem. Ja kupuję żarówki w kształcie typu lustrzanka i w kształcie takim żeby nie świeciła na boki, ale można to obejść kupując w sklepie "żelaznym" cienką 2 mm blachę aluminiową i za pomocą cyrkla wyciąć kółko i samemu zrobić osłonkę (spiąć np. spinaczem biurowym). Zwykła oprawka metalowa lub ceramiczna + przewód z wtyczką jest w każdym sklepie z oświetleniem.
Moc żarówki nie można podać bo to zalezy od temperatury otoczenia, wielkości terra, odległości zwrówki od podłoża itp. Trzeba samemu sprawdzić ile stopni będzie pod promiennikiem, ale jeśli masz teraz w terra około 25 to raczej żarówka słabej mocy (40, 60 W ???). Musisz sam przetestować czy będzie odpowiednia (szczegóły w opisie Alicji).
Re: PICIE - to mnie martwi
Pojemnik z wodą jest konieczny dla każdej jaszczurki, węża czy żółwia !