Co dawac jesc biczoogonu malijskiemu.
Sprzedawca mówil że on go karmił ziarnami przenicy ale biczoogony powinny jesc cos jeszcze.
No własnie tylko co????
Wersja do druku
Co dawac jesc biczoogonu malijskiemu.
Sprzedawca mówil że on go karmił ziarnami przenicy ale biczoogony powinny jesc cos jeszcze.
No własnie tylko co????
Biczogony są roślinożerne, powinny dostawać świeże jedzenie codziennie, o ile temperatura w terrarium jest wystarczająco wysoka by wysuszyć w ciągu dnia jedzenie, to wysuszone jedzenie im nie zaszkodzi drugiego dnia, gdyż w naturze przyzwyczajone są do jedzenia już zeschniętych roślin. Pełna dieta powinna składać się głownie z kapusty pekińskiej, sałaty (nie lodowej - bo nie ma wartości odżywczych tylko napełnia brzuch), marchwi, groszku, grochu (ma silne szczeki i potrafi sobie poradzić z suchym grochem), papryki, kwiatów (nie pryskanych żadnymi środkami!), cykoria. Moich biczogonów, ulubioną potrawa są mlecze które w ciągu lata można zamrozić na zimę, albo pohodować w domu w ciągu zimy, oraz groszek zielony. Raz na jakiś czas można im dostarczyć białka zwierzęce, w postaci świerszczy, ale moje jakoś nie chętnie się za nimi uganiają. Pożywienie powinno być regularnie wzbogacane w preparaty witaminowe i wapniowo-fosforowe.
CZY TY CZYTASZ OPISY?
Biczogony sa roslinozercami a zatem powinny jesc rozne liscie, warzywka i owoce(troche podobnie jak legwany zielone). Wazne zeby dieta nie byla monotonna. Podobno wyjatkowo lubia zolte jedzonko (kwiatki mlecza).
Od czasu do czasu mozna podac swierszcza i nie nalezy zapominac o witaminkach. pozdrawiam!
Konieczny jest dodatek nasion i to zupełnie różnych (trawy, lucerna, kukurydza). Stanowią one ważny dodatek w naturalnej diecie biczogonów. A w lecie mlecz i wszystko co rośnie na łące.
Mam jeszcze jedno pytanie kupiłem tego biczoogona w slkepie bo do sklepu go oddał taki facet co go z rok miał i mówiłże jest oswojony w moim terrarium jeszcze sie boi ale da sie dotykac .
Nawet się mnie takn nie boi tylko jeszcze nie je coć nie jestem pewien bo mam go dopiero 2 dni i nie widziałem.
Jak mówiłem jest u mnie 2 dni lecz juz siechyba zaaklimatyzował czyn moge go brac na rece?
A po co na ręce ? To nie maskotka. Zaaklimatyzuje się po 2 tygodniach, a nie dniach. A jedzenie powinien jeść dość szybko o ile ma w terrarium odpowiednio wysoką temperaturę.