Moja samica jemena (ok roczna) ostatnio strasznie przytyla-jest nabita jak balonik.Nie trzymalej jej z samcem. Karmiona swierszczami glownie plus owoce ,miod itp niczym tlustym. Co to moze byc?
Wersja do druku
Moja samica jemena (ok roczna) ostatnio strasznie przytyla-jest nabita jak balonik.Nie trzymalej jej z samcem. Karmiona swierszczami glownie plus owoce ,miod itp niczym tlustym. Co to moze byc?
Samica jest w ciąży (szczególnie jeśli ma zółte kropki na ciele). Samiec do złożenia niezapłodnionych jaj nie jest potrzebny. Było o tym na forum z tysiac razy, polecam archiwum.
Sir_bonzo weź sobie to do serca co powiedział dr Robert i zrób na wszelki wypadek jakąś kryjówkę do zniesienia jaj dla swojej kamuni :).
Pozdrawiam.
Dzieki!! Wnioskuje,ze nie ma sensu teraz laczenie jej z samcem... Zauwazylem tez,ze stracila apetyt ostatnio. Jaja wczesniej wykluczylem,gdyz przytyla baaaardzo szybko-nie docenilem jej chyba : ) Przez jakis czas przekopywala terrarium-ale od 2 dni spokoj.
Koniecznie pojemnik z wilgotną mieszanką pisaku i torfu !!! Brak pojemnika może skutkować zatrzymaniem jaj i śmiercią ! I dawać bardzo duzo wapna !!!
Sorki ze nie na temat kamka ale musze sie dowiedziec!!
A jaki duzy ten pojemnik musi byc i ile torfu a ile piasku no i jak bardzo wilgotny dla gekona lamparciego!!??(samica ma 18cm)
Dzieki za odpowiedz!
Jak wilgotne ma być podłoże trudno odpowiedzić precyzyjnie bo rzadko kto ma specjalne i dokładne urządzenia do mierzenia wilgotności. Ja robię to "na oko", podłoże nie powinno być mokre (w żadnym wypadku ociekające wodą !), ale lekko wilgotne (tak jak ziemia w doniczce dzień po podlaniu kwiatka). Jajo nigdy nie powinno bezposrednio stykać się z wodą ("udusi" się"). Są też magicy co pod spód podłoża do warstwy drenażu wkładają napowietrzacze akwarystyczne, co powoduje przepływ powietrza przez podłoże, bo najczęstszą przyczyną niepowodzeń w inkubacji jest właśnie "uduszenie się" jaj w zbyt wilgotnym, zbitym podłożu. Do inkubacji lepiej stosować podłoża w których dokładniej można ustalic proporcje wody.
Np.
1. przy piasku: 15-25 ml wody na 1 litr (ok.1600 g) piasku
2. przy vermiculicie (o ziarnach wielkości 4-7 mm) 150-200 ml wody na 1 litr (98 g) vermiculitu
3. przy vermiculicie (o ziarnach wielkości 2-3 mm) 300 ml wody na 1 litr (113 g) vermiculitu
4. przy Perlicie 50-150 ml wody na 1 litr (czyli 97 g) perlitu
Są to normy polecane dla gadów z miękkimi skorupkami jaj i jak widać dość rozciągniete. Natomiast dla żółwi i gekonów powino stosować się raczej podłoże nieco bardziej suche (z dolnej granicy tych norm, albo jeszcze suchsze).
Niestety nie mam normy dla torfu, ale pewnie dużo zależy od jego struktury. Uzupełniając odpowiedź: dla kameleona jemeńskiego jeśli stosuje się i piasek i torf to polecam 1:1, chociaż z powodzeniem inkubowałem w samym piasku (trzeba częściej kontrolować bo szybciej wysycha).
Dzieki za wszystkie podpowiedzi!!!