Mam pytanko czy moge w jednym terrarium czymać 2 gatunki :mam 3 lugubrisy i 3 kosthi(śródziemnomorski) czy można je trzymać razem nic sobie nie zrobią??
Wersja do druku
Mam pytanko czy moge w jednym terrarium czymać 2 gatunki :mam 3 lugubrisy i 3 kosthi(śródziemnomorski) czy można je trzymać razem nic sobie nie zrobią??
jeśli chcesz to eksperymentuj żadna jaszczurka nie lubi towarzystwa drugiego gatunku przez stres z jakim sie to wiąze ale można go zmniejszyć przez np. duże terrariumitp. jednak ja nie proponuje podejmowania takich prób
Jak się domyślam ten drugi gatunek to Cyrtopodion (dawniej Cyrtodactylus) kotschyi.
Gatunki nie powinny być razem, ale jeszcze bardziej oddzielnie powinny być samce C.kotschyi (o ile w tej "trójce" są jest kilka samców) - tzn. w przypadku takich terytorialnych gekonów dwa samce nie powinny być w jednym terrarium. Chyba, że terrarium wielkie.
Natomiast co do trzymania razem obu gatunków to przeciwskazanie wynika przede wszystkim z tego, że Lepidodactylus lugubris to gatunek tropikalny, całorocznie w cieple trzymany, natomiast Cyrtopodion (=Cyrtodactylus) koschyi to gatunek z południowo-wschodniej Europy czyli powinien mieć lekkie zimowanie (10-15 stopni przez 6-8 tygodni).
Dzieki ci znawco!! mam jednego samca i 2 samice:p a lugubrisów 3 samice są pzecierz same samice:p
No to tym bardziej C.kotschyi warto lekkie zimowanko zrobić, aby jajeczka wiosną składały.
Można potem spróbowac trzymać razem oba gatunki jeśli terrarium jest spore i ma dużo zakamarków i obserwować wieczorem czy się nie ciachają :).
spoko dzięki za rade zrobie jak mówisz a ty masz jakisz z tych gatunków?
Nie mam. Z europejskich gekonów miałem gekona murowego Tarentola mauretanica i tureckiego Hemidactylus turcicus. Oba lekko zimowałem i oba się mnożyły. A Lepidodactylus lugubris nie miałem, ale będę miał, ale do badań a nie dla "przyjemności" :).
a można wiedzieć jakich badań? Jestem wielkim entuzjastą gekonów (mam teraz
dwa z gatunku Tarentola mauritanica i jednego Pachydactylus bibroni) i też chciałbym spróbować dowiedzieć się czegoś więcej na podstawie własnych doświadczeń, a nie tylko z książek tylko nie wiem jak się do takich badań zabrać.
Dziękuje za wszelkie informacje.
Oj, ja też nie wiem :). Wystarczą mi moi studenci, gdy chodzi o podpowiadanie badań :). Te będą dotyczyć zachowań socjalnych u gekonów związanych z pozycją w grupie osobników z autotomią ogona. U niektórych gatunków jaszczurek stwierdzono, że osobnik dominujący w grupie traci swą pozycję po autotomii ogona. Będziemy to testować u kilku gatunków gekonów (na początek).
ciekawe (fajne!) spostrzeżenia. A moge wiedzieć co pan wykłada i gdzie??