Nie chcą nic jeść poza muchami! Próbowałam dać świerszcza.....
Nie wiem czy muchy to dobry pokarm, gdy ją jedynym.....
Staram się tarzać je w witaminach i wapienku...
Co robic? Mam wrażenie, że są trochę za "suche"
Wersja do druku
Nie chcą nic jeść poza muchami! Próbowałam dać świerszcza.....
Nie wiem czy muchy to dobry pokarm, gdy ją jedynym.....
Staram się tarzać je w witaminach i wapienku...
Co robic? Mam wrażenie, że są trochę za "suche"
muchy niesą najgorsze! i możesz je bardzo łatwo otrzymać!!
ale nie zawieraja prawie zdnych substancji odzywczych nie poleam mozna je podawac jakos dodatek ale dieta nie moze skladac sie wylacznie z nich. przegłódź troszke anolisa i potem daj mu swiersza!
posiadam 3 sztuki.
głodzenie nic nie dało
naucz latać świerszcze , może to pomoże :)
Proponuję tak:
Przegłodzić jaszczurki przez kilka dni, następnie podać po jednej musze dla zaostrzenia apetytu, a potem wrzucić małe świerszcze- zazwyczaj pobudzone rzucają się wtedy na jakiegokolwiek owada przed nosem. Inną metodą jest podanie w naczyńku much niezbyt aktywnych( np. schłodzonych albo lekko ściśniętych w palcach) razem ze świerszczami. W ostateczności nie padną z głodu, jeżeli będą miały tylko świerszce do dyspozycji- w końcu je zjedzą.
Muchy rzeczywiście są dużo gorszym pokarmem, nadającym się jako urozmaicenie, nie baza pokarmowa.
Jakiej wielkości świerszcze podajesz- najlepsze byłyby takie około pięciomilimetrowe, raczej nie dorosłe. Lepiej, żeby w nocy nie biegały one przy jaszczurkach, będą je stresować, mogą nawet uszkodzić im naskórek nagryzając- nawet takie maluchy. Nie poddawaj się- u mnie namówienie na inny pokarm trwało nieraz i parę tygodni regularnych zabiegów.