gdzie moge znaleźć opis tej jaszczurki??
z góry dziekuję.
pozdro.
Wersja do druku
gdzie moge znaleźć opis tej jaszczurki??
z góry dziekuję.
pozdro.
Witam
Nie kupuj tych jaszczurek. mam naprawde duze doswiadczenie z nimi i szybko zdychaja, ponieważ są z odłowu. Choruja i umierają!! Naprawde nie polecam!!
Pozdrawiam
Ps. Opis mogę zrobić, ale naprawdę nie kupuj tej jaszczurki bo codziennie bedziesz musial ja karmic przymusowo, obserwowac czy nie choruje, a itak z niewiadomych przyczyn w kazdej chwili mzoe zdechnac!!
Silent wybacz, ale jeśli masz prawidłowe dane w profilu to jakim cudem mozesz mieć duże doświadczenie z jakimkolwiek gatunkiem???
Insekts jeśli trafisz na osobnika w dobrym stanie i po kwarantannie to nie powinno być problemów z jego chowem. Kupuj tylko w sprawdzonych źródłach i pytaj o to czy zwierzak przyjmuje pokarm i czy przebył kwarantanne. Każde zwierze moze zdechnąć w każdej chwili z niewiadomych przyczyn, nie tylko te agamy, i u każdych trzeba obserwować czy nie chorują. Hoduje się podobnie jak większość jaszczurek z rodzaju Agama.
Hodowałem je ponad rok, i wiekszosc ludszi Ci powie ze 99% jest z odlowu!!
Pozdrawiam
moja jest dosc ruchliwa i w miare dobrze je(zjadła 2 mączniaki-woli je bardziej od świerszczy).dostałem juz wskazówki od jednego chodowcy i mówi że one czesto zdychaja jeżeli nie maja wystarczajacej wysokiej temperatury(wymagają ponad 30 stopni bo to jest gatunek pustynny i jeżeli tej temperatury nie mają to nie jedzą i zdychają.)kupiłem go od gościa u którego kupowałem juz wiele zwierząt i wszystkie zyją do dziśchciałbym jednak sie dowiedzieć dokładniejszych informacji o tym gatunku
Niemniej jednak zwykle żyją kilka-kilkanaście miesięcy i nie mnożą się, a importowane ciężarne samice zwykle mają trudności ze złożeniem jaj(składają na raty lub padają wskutek zatrzymania). Należy koniecznie odrobaczyć!
W niewoli wymagają dużego pomieszczenia(np. 150 x 100 x 70) o układzie poziomym, z urozmaiconym wystrojem i licznymi kryjówkami. Powinny mieszkać raczej w haremie niż samotnie. Konieczne naświetlanie UV i silnie oświetlone, dobrze wentylowane suche terrarium( lekko zraszać kilka razy w tygodniu szczególnie w okresie wiosennym). Dieta urozmaicona- na pewno nie głównie mączniki, podstawa to świerszcze, drobne karaczany, dodatek much, mola woskowego, motyli, koników polnych, pająków. Temperatura pod promiennikiem 35-38 stopni w innych miejscach 25-30 stopni.
Nawet w idealnych warunkach zwykle po pewnym czasie słabną, przestają jeść i giną, chociaż początkowo wydają się być świetnie zaaklimatyzowane. Naprawdę odradzam, tym bardziej, że często przyjeżdżają już osłabione.Są chyba jeszcze wrażliwsze od agam czerwonogłowych.
Witam
Dokładnie. Pituophis ma racje!!
Pozdrawiam
Witam
Jak chcesz opis to masz tu bardzo dokładny:
http://www.terrarystyka.boo.pl/articles.php?id=53
Pozdrawiam
nie wiem zobacze co się stanie.narazie jest aktywna i przyjmuje pokarm.