Proszę o bardzo szybką pomoc!!
Sie ma!
Interesuje się gadami(szeczególnie weżami). Zbieram skad moge jak najwięcej informacji o wężach. Jakis czas temu zdecydowałem, że chciałbym miec węża, a szczególnie "Położa Amurskiego"(słyszałem, że ten gad jest dla poczatkujacych). Jednak mam mały problem(no moze nie taki mały). Chodzi o zgode rodziców na trzymanie jakiegokolwiek węża. Moja mama boi ich sie, a tata, że nie bedziemy sie mogli przez niego ruszyć. Przejdę do rzeczy. Proszę Was Drodzy Terraryści ,żebyście napisali im np. w mailu(eltiul@poczta.onet.pl), ze weże nie zjedza człowieka(nie myslę tu o Pytonach Siatkowanych czy Anakondach) i, ze mozna je zostawic na jakies dwa miesiace bez jedzenia(mam na mysli to, że bedziemy mogli wyjezdzać itp.). Prosze Was o pomoc. Bardzo mi na tym zalezy(pisząc do moich rodziców dołóżcie cos od siebie)
Z góry dzięki!
Pozdrawiam wszystkich młodych i starszych terrarystów
Re: Proszę o bardzo szybką pomoc!!
Witam ! miałem ten sam problem Jednak miałem więcej szczescia i udało mi sie przekonać rodziców. teraz mam parkę boa constrictor ;) Otóż cały problem z rodzicami wynika z ich niewiedzy daj swoim pierwszą leprzą książke o wężach a po jej przeczytaniu powinni zmienić zdanie. wąż jest najmniej kłopotliwym zwieżakiem! nie chałasuje , nie trzeba z nim spacerować w czasie deszczu , karmi sie srednio raz w miesiącu ,załatwia się tak samo , jednym słowem jest jakgdyby go ie było. Najwiekszy problem miałem z Mamą , która bardzo sie bała węży a teraz po zaledwie roku gotuje obiad i nie przeszkadza jej że wąz chodzi po meblach kichennych i zaglada jej do garnka :) Pozdrawiam!
proponuje przeczytanie artykułu "Czy wąż zje człowieka?" na pewno się przyda.
Artykuł na głównym forum "terrarium" - polecam.
Pozdr.
Leny
No cóż węże amurskie owszem są dosyc łatwe w hodowli i faktycznie gady(węże) to zwierzęta najmniej kłopotliwe jeśli chodzi o ilość czasu ktory musimy im poświęcić, ale... nieprawdą jest że można je zostawiać bez opieki na dwa miesiące czy karmić raz na miesiąc. Młode amury jedzą w zależności od wieku co 7-14 dni, wode w zbiorniku należy wymieniać max. co 4-5 dni chyba że załatwiają się do wody wiec wtedy częściej(moje nie załatwiaja się do wody), do tego dochodzi natychmiastowe usuwanie odchodów.
Ale węże amurskie faktycznie są bardzo sympatyczne ,spokojne i ładne na pewno nie są w stanie zjeść człowieka ani go zabić, gady te są łagodne i bardzo szybko się oswajają(moje amurki to "ciepłe kluchy")
pozatym proponuje zakupić mlode osobniki a napewno jak je rodzice zobaczą to polubią- takie słodkie maleństwa.
Ps. Na dwa tygodnie można zostawić bez opieki podwarunkiem że zostana nakarmione a terrarium podłączone do zegarów czasowych (grzałki, oświetlenie Itp.)
Powodzenia w hodowli.
Wielkie dzieki wam wszystkim (jeszcze mozna pisac, caly czas aktualne).mam jeszcze pytanie do e2rd. Czy masz moze mlode Amury????i jeszcze jak mozesz to przesli (krycha1121@wp.pl)pare zdjec. Bardzo mi sie podobaja (moge caly czas na nie patrzec) i jeszcze jedno gdzie mieszkasz???? spoko by bylo gdyby w wawie:))
pozdrawiam wszystkich terrarystow
gg- 3467407
Czy ktoś mi jeszcze pomoze??? :)