czy nic sie nie stanie mojej mahoniówce jak nakarmie ją pare razy jaszczurką zwinką przecież one w swoim środowisku żywią sie nie tylko myszami a taka odmiana na pewno dobrze jej zrobi co o tym myślicie?
Wersja do druku
czy nic sie nie stanie mojej mahoniówce jak nakarmie ją pare razy jaszczurką zwinką przecież one w swoim środowisku żywią sie nie tylko myszami a taka odmiana na pewno dobrze jej zrobi co o tym myślicie?
Ale zwinki sa przeciez chronone. Nie wolno ich odławiac z naturalnego srodowiska, a tym bardziej zabijać! Zostan lepiej przy myszach.
Zostaw człowieku zwinki w spokoju. Coraz więcej ludzi zaczyna się nimi interesować ... bez przesady.
Pozdrawiam
Leny
Zwinki są pod całkowitom ochroną (zresztą jak większość płazów w polsce) tak więc nie można ich łapać czy tym bardziej zabijać! Pozostań jednak przy myszach lub jeśli się upierasz kup mu jaszczurki w sklepie
"Zwinki są pod całkowitom ochroną (zresztą jak większość płazów w polsce)"
Płazów? :o) O ile mi wiadomo, zwinki to gady ...
wwwxxx dobra rada w Twoją stronę - pozostań przy myszach.
Pozdrawiam
Leny
Oczywiście zwinki to gady:)))
Pomyliłam się bo na drugiej stronce terrarystycznej ktoś chciał karmić pająka traszkami i też pisałam o ochronie gatunków :).
Nie mogę zrozumieć tylko jednego. Dlaczego "terraryści" nagle chcą urozmaicać dietę swoich podopiecznych. Czy dlatego, że zwinki czy traszki można mieć za darmo? Jeśli tak to chyba minęli się z powołaniem, bo kto inny jak nie miłośnicy gadów, płazów czy innych zwierząt ma chronić polską (i nie tylko) faunę?
Dobrze, że użyłaś cudzysłowu. To są rzeczywiscie "terrarysci" a nie terraryści (a moze powinienem napisać eko-terroryści?). Sami coś hodują (moze raczej chowają), często jest to gatunek chroniony lub nawet silnie zagrożony w naturalnym srodowisku, a jednocześnie zabijają krajowe gatunki będące pod ochroną lub wykazują sie w inny sposób brakami podstawowej wiedzy z dziedzin pokrewnych ich zainteresowaniom. Kilka ostatnich postów bardzo wyraźnie to ukazało. Tak, to prawdziwi "terrarysci".
Uważam że to bardzo głupi pomysł. Jeśli naprawdę lubisz gady to się zastanów nad tym.
Ja mam zamiar nakarmić moją zbożówkę pisklęciem sroki(nie są pod ochroną). W gnieździe jest zazwyczaj 3-7 piskląt ja wezmę 1 może 2 a resztę zostawie.
Zwinka to jeden z NAJgorszych pokramów. Jest pod ochroną, jest zagrożona wyginięciem i może zarazić naszego pupila. Jestem stanowczo przeciw.
skąd chcesz wziąść piskle sroki ? gniazda będziesz szukał ? Bo ja chciałem nakarmić piskleciem gołębia ale za duże jest jak narazie na moją zbożówke, więc może ....