-
Ciekawe zachowanie
Witam, moja samiczka Elaphe guttata własnie jest w trakcie wylinki. Pomimo tego zachciało mi się robić remont w terrarium... jednak przy każdych próbowach operowania w terrarium, nawet zblizenia się do niego wąż składał się w Ske i atakował. Bardzo ciekawe było poruszanie ogonem .. wyglądało to identycznie jak u grzechotników :o) Ze względu na uniknięcie stresu u węża i własnego bezpieczeństwa ( hehehe) przełożyłem remont na kilka dni, aż wąż przejdzie pomyślnie linienie :o) Widok super... ale jednak duzy stres dla zwierzaka :O)
Pozdrawiam
Leny
-
Re: Ciekawe zachowanie
Hej!
To normalne u wezy przed wylinką... moja zbozowka robi tak samo... a moj pyton tygrysi syczy....
Robia tak poniewaz boja sie, bo prawie nic nie widzą przez to, ze mają zmętnione oczy przed wylinką...
Pozdrawiam
Lord_Leoric
-
Hehe :) to oczywiste ... ale same reakcje obronne są wspaniałym widokiem :)
Pozdrawiam
Leny
-
Siemka !
Moja E. taeniurka tez tak robi ale nawet nie przechodzac wylinki :) (ale oczywiscie jak jest zla albo cos jej nie pasuje bo ogolnie to jest spokojna), nawet jest to opisane na tej stronie w opisach gatunków ze E. taeniura w momencie zagrozenia wygina sie w Ske i macha ogonem co w podlozu miedzy liśćmi daje dzwiek podobny do grzechotki u grzechotnika
-
Zeraw to jest chyba napisane przy opisie E. guttaty, a nie E. teaniury.
Moja zbożówka nawet jak ma mętne oczy i zbiżam do niej ręke nie reaguje wydaje mi sie że to barzdo spokojny osobnik ponieważ mam już go 2,5 miesiąca, a ona jeszcze (na szczęście) ani razu nie próbowała atakować
-
moja E.teaniura wlasnie przed wylinka robi sie baaardzo agresywna. gryzie i rzuca sie jak szczerbaty na suchary :))
-
Do: Elian
Siemasz Elian !
Moim zdaniem jest to napisane przy opisie E. taeniury przedstawiam ci tu zywcem sciagniety tekst z opisu E. teaniury :
Ciekawostki
Wąż ten, szczególnie w naturze, gdy napotka człowieka, a nie ma gdzie uciec broni się w sposób charakterystyczny dla kilku jeszcze innych węży azjatyckich (E. radiata, E. helena). Mianowicie wygina esowato przednią część ciała, unosi i z otwartym szeroko pyskiem próbuje atakować napastnika. Potrząsa przy tym energicznie końcówka ogona, co na liściastym i suchym podłoży wywołuje dźwięk podobny do grzechotania. (...)
Tak wiec Elian przeczytaj dokladnie opis E. taeniury i potem stwierdz jeszcze raz czy jednak jest tam to napisane czy nie !!
-
Re: Do: Zeraw
A oto tekst z opisu guttaty "Przestraszony zaczyna intensywnie poruszać ogonem uderzając min o podłoże co może dać efekt podobny do dźwięku grzechotników (Crotalus), Efekt ten się potęguje, gdy na podłożu są suche liście." Więc obaj nie myliliśmy się