Mam takie pytanko do znawców gatunku. Co ile(dni) powinienem podawać zbożówce oseski. Jest mała ma ok 34 cm. Dziekuje za wszelkie odp...
Wersja do druku
Mam takie pytanko do znawców gatunku. Co ile(dni) powinienem podawać zbożówce oseski. Jest mała ma ok 34 cm. Dziekuje za wszelkie odp...
Najlepiej 2-3 razy w tygodniu...
Pozdrawiam
Leny
I tak do około roku czasu.
Po tym należy z częstotliwością karmienia nieco przystopować. I zacząć karmić mniej więcej raz na tydzień, półtora.
A czy można zbożówke czymś innym niż oseskami karmić. To ważne...czymkolwiek. MOze jakimś mięsem...
Ja karmie co 5-7 dni :-)
Raz na tydzień wystarczy zawsze po jednym nie dawaj dwóch na raz a szczególnie gdy będziesz karmić dużymi myszami bo druga często dotkliwie kąsa wężą podczas gdy on nie może się bronić bo właśnie pochłania pierwszą ofiarę; moje dorosłe dwie zboż. jedzą raz na tydzień , na dwa , na trzy a czasem robią dłuższe posty !
Więc nie przejmuj się datami one same decydują czy mają apetyt czy nie .
Osesek może być i cała noc, ale dorosłą mysz, po góra 15 min, trzeba wyjąć z terrarium, bo albo pogryzie węża, albo kable ! No i zasmrodzi terrarium !!!
Zrób sobie małą hodowlę myszy np dwie samice dwa samce np w piwnicy (ja tak mam) i takim sposobem szybko rozwiążesz problem zdobywania osesków co jest jak wiemy trudne.
Hodowla i tak Cię nie minie bo co zrobisz z dorosłą myszką jak wąż odmówi jej spożycia !??
PS
Mam w domu 16 takich jak twoja zbożówek i póki co tylko cztery chcą jeść a pozyskałem je (zbożówki) miesiąc temu !
Baw się dobrze
W.P.