Rzęsa jest ulubioną roślinką mojego czerwonolicego. Czy ktos wie, jak na małej powierzchni utrzymać dużo rzesy, żeby starczyło na zimę?
Wersja do druku
Rzęsa jest ulubioną roślinką mojego czerwonolicego. Czy ktos wie, jak na małej powierzchni utrzymać dużo rzesy, żeby starczyło na zimę?
Ja przez pewien czas (remont akwarium) trzymałem w podstawkach pod doniczki w płytkiej wodzie rzęse i się mnożyła. Tylko woda musi być wzbogacona składnikami organicznymi. Dobra jest stara woda z akwarium. I światła sporo...
No tak, ale jak w 30 litrowym akwa (mam takie puste) lub w inny sposób mieć tyle rzęsy, żeby dzienny przyrostbył ok jednej łyżki. Obawiam się, że jak wwalę warstwę grubszą niż ?? cm to dolne nie dostaną światła i nie przeżyją.
no raczej niż 1 - 2 cm to nie ma sensu robić... zrób płytką wodę, oświetl i sprawdź jak to będzie działać...
kupkilka tanich pojemnikow jednorazowych do salatek, takich najwiekszych podoklejaj je na superglue do listewek w ten sposob aby zrobic regalik jeden nad 2gim, w ten sposob uzyskasz duza powierzchnie lustra wody na malej powierzchni w domu. Rzesa niew wymaga glebokiej wody. Nalej do tych pojemnikow wody w akwa, dobrze naswietlaj, regularnie wyciagaj rzesa aby robic miejsce dla rosnacych roslinek.
Z tym regalikiem to troche "filozofuje" ale cos w tym stylu pokombinuj a napewno sie uda cos dzialajacgo zrobic.
Takie rozwiązanie (regalik) raczej nie odpowiada. Myślałem raczej o jakimś mieszaniu w tym akwa, które mam (??). A gdyby tak trochę rzęsy schłodzić to może po odgrzaniu mnożyłaby się? Obawiam się, że skończy się mrożonką i zmniejszeniem podaży zieleniny w zimie.