Witam!
Czy znacie jakieś "polskie" strony z informacjami na temat węża Elaphe Helena?
Nic nie mogę znaleźć........a jutro właśnie kupuję tego wężyka. Podobno wymagania identyczne do zbożówek?
Z góry dziękuję za odpowiedź...
pzdr.Skibi
Wersja do druku
Witam!
Czy znacie jakieś "polskie" strony z informacjami na temat węża Elaphe Helena?
Nic nie mogę znaleźć........a jutro właśnie kupuję tego wężyka. Podobno wymagania identyczne do zbożówek?
Z góry dziękuję za odpowiedź...
pzdr.Skibi
mam takie pytanie. kupujesz węża i w przeddzień pytasz sie w jakich wrunkach ma być trzymany? nie kojearze tego gatunku więc niestety nie moge Ci pomóc. pozdr.
Wiem, że ma mieć warunki jak zbożówka.....ale myślałem, że ktoś zna jakies polskie strony na temat tego węża, bo ja ich nie znalazłem. A jak nie kojarzysz, to się nie odzywaj..... he he.
Skibi
dobre, dobre, zagiąłeś mnie moją własną bronią;D. podesłał byś zdj. tego oto gatunku..
Elaphe helena (Daudin,1803) {Trinket snake} wąż ozdobny
Kolejny niewielki gatunek, samce dorastają do 100 cm, a samice do 130 cm. Głowa jest słabo wyodrębniona a tułów dość wysoki, jest brązowy z licznymi plamkami. Spotykany jest w lasach deszczowych, plantacjach. Wymaga temperatur w zakresie 25-29 stopni z nocnymi spadkami do 20 stopni i wilgotności 70-80%.Wyrózniamy dwa podgatunki:
· Elaphe helena helena (Daudin,1803)
· Elaphe helena monticollaris (Schulz,1992)
Pierwszy podgatunek spotykany jest na wysokości do 900 m n.p.m., a drugi na wysokości 700-1900 m n.p.m. Żywi się gryzoniami, ptakami i jaszczurkami. Składa 3-12 jaj, których inkubacja w temperaturze 26-29 stopni wynosi 65-75 dni (według niektórych źródeł nawet do 96 dni). W naturze spotykane są także osobniki bardzo ciemne oraz albinotyczne. Występuje w Indiach, Nepalu, Bangladeszu, Pakistanu i Sri-Lanki.
to wszystko pochodzi ze strony: http://poczta.twoje-sudety.pl/~boaed...ena/hegal.html
;)
W "polskim" necie nie ma nic :( dosłownie jakaś wspominka na terrarystyka.com.pl.
OOOO!!! Jednak widzę kolega pppppp coś znalazł, wielkie dzięki :)
pzdr.Skibi
Twoje umiejętności posługiwania sie wyszukiwark internetową sa tak małe ze płakac mi sie chce!!! Wystarczy ze w onecie wpiszesz Elaphe i juz jest strona ktorą znalazl pppppp. Nie mysl ze zawsze ktos bedzie cos za ciebie robil. :/
Ładna jest ta helenka.... Ile ona może kosztować?
150 zł.