Kupiłem dzisiaj węża mlecznego i trzymam go z wiekszym o połowe regiusem (83cm)
ale ten regius stal sie jakis dzikszy od tego czasu zwija sie w kulke a przed tem tego nie robil bo mu to calkeim zaniklo czy sie regius przyzwyczai do tego węża??
Wersja do druku
Kupiłem dzisiaj węża mlecznego i trzymam go z wiekszym o połowe regiusem (83cm)
ale ten regius stal sie jakis dzikszy od tego czasu zwija sie w kulke a przed tem tego nie robil bo mu to calkeim zaniklo czy sie regius przyzwyczai do tego węża??
Wątpie żeby się zdążył przyzwyczaić, wąż mleczny prędzej czy później go zje. Poczytaj inne posty na ten temat.
ale nie rozumiesz ze regius ma 83cm a mleczny 25cm a zanim regius urosnie to wiesz
Bylo o tym juz 1000 razy.Zrob jedno terra dla jednego i drugie dla drugiego.Pozdrawiam
może go niezje ale napewno nie możesz ich razem trzymać
ja bym nie trzymał żadnego Lampropeltisa z innymi wężami, mam znajomego którego Lampropeltis getulus zjadł już ze 4 węże bo mu uciekał z terra lub go zkarmiał horymi wężami :)
bede go trzymal osobno mam teraz terrarium 50X30X35 wystarczy mu chyba na jakis czas a pozniej jak regius podrosnie jeszcze troche kupie mu nowe a lampropeltis bedzie mial to co regius czyli 80X50X40(dł.Xszer.Xwys.)
jeszcze jedno jak go mam trzymac w osobnym terku to musze mu zainstalowac kabel grzewczy czy wystarczy mu żarówka np 40W lustrzana
Witam,
W tej chwili mam węża mlecznego i buduje dla niego duże terrarium 130x60x60. Kusi mnie aby po zbudowaniu tego terra, dokupić pseudokoralówce sąsiada w osobie regiusa. Wiem, że nie zaleca się trzymana różnych gatunków razem, ale z drugiej strony kombinuję tak:
1. Zarówno mleczny jak i regius potrzebują podobnych warunków
2. Regius będzie większy od mlecznego, więc z tej strony nic mu nie grozi. Obawiam się raczej, że mleczny mógłby paść ofiarą regiusa.
Czy ktoś próbował hodować te węże razem ? Nie chodzi mi o ogólne zalecenia nie trzymania tych wężów razem które znam.
Pozdrawiam,
Robert
co do zjadania się:
regius i mleczny rosną w sumie do podobnych rozmiarów, ale mleczny to będzie sznuróweczka, a regius będzie prawie grubości szklanki kuchennej, więc raczej zjedzenie mu nie grozi.
nie trzymałbym jednak tych wezy razem, gdyż regiusy bardzo łatwo się strasują i nawet niegroźni dla nich toważysze są dla nich powodem do niepokoju :)