Roznica miedzy samcem a samica tygrysiego :)
Nie wiem czy to normalne i od czego zalezy ale podam ciekawy przyklad :) Zakupilem ze znajomym pare Pytonow tygrysich (nie pokrewne) :) Ja samice, on samca :) Obydwa identycznej dlugosci ok. 70cm :) Wiadomo, ze samica dorasta do wiekszych rozmiarow ale chyba nie w tym przypadku :)
Kwestia karmienia: obydwa weze jedza ten sam pokarm (szczurki) i w ten sam dzien :)
Terrarium: moj ma dosc duze 50x75x100. Znajomego mniejsze 30x30x50 (szer,dł,wys)
Moj niestety zlapal roztocza ... ale juz wyleczyl sie :)))
I roznica taka iz moja samiczka (0.9m) jest mikrobem w porownaniu z samcem (1.2m). Płec napewno nie zostala pomylona bo u samca widac duze pazurki :). Nie wiem czy to kwestia pasozytow czy wielkosci terrarium. Napiszcie co o tym myslicie :)
Pozdrowki!! :>
Re: Roznica miedzy samcem a samica tygrysiego :)
skoro są z róznych źródeł może to być uwarunkowane genetycznie .... Jego samiec moze wyrosnac wiekszy bo tkaie cechy odziedziczyl a twoja samica mzoe byc mniejsza .... Ale moze ona dogoni jeszcze teog samca:) Nie hodowalem tygrysich wiec innych powodów nie wymienie:) .... Terrarium 30 x 30 x 50 wydaje mi sie za male dla tygrysa 1,2 m :) Pozdro
Długośc węża zależy też od wielkosci terrarium jak masz male terko to rosnie powoli
ale on pisze ze jego smaica ma wieksze terra i jest mniejsza od samca ktory siediz w malutkim terra wiec w tym pryzpadku TO NIE WIELKOSC TERRARIUM PRZESADIZLO O WIELKOSCI
sprawa genetyczna.
roztocza tez dużo nie zmieniły - ta samica po prostu w genach ma, że rośnie wolniej i już (-; zobaczysz - 3 metry powinna osiągnąć szybciej, niż samiec (-: