cze wszystkim
wlasnie przymierzam sie do budowy terrarium szklanego (mieszkaniec kameleon jemenski) wymiary beda 80x50x120 i tu pytanie jakiej grubosci szklo zastosowac ?? 4mm czy grubsze ?? 6mm??
pozdro wszystkim
Filavandrel
Wersja do druku
cze wszystkim
wlasnie przymierzam sie do budowy terrarium szklanego (mieszkaniec kameleon jemenski) wymiary beda 80x50x120 i tu pytanie jakiej grubosci szklo zastosowac ?? 4mm czy grubsze ?? 6mm??
pozdro wszystkim
Filavandrel
spokojnie rob na 4mm pod warunkiem ze nie bedzie to nigdy uzyte jako akwa;) to raz tylko pamietaj o wentylacji cale skzlane akwa maja ta wade ze paruja i zle sie je wentyluje moze lepiej uzyc tylu drewnianego a tylk oprzod i bok iszkalne?
beda 2 paski wentylacji na boku (cala dlugosc i 10 cm wysokie) i na suficie (tak samo)
a co do drewnianych scianek to nie wiem jeszcze sie zastanowie
i dzieki za zapewnienie ze 4mm starczy :)
pozdro
Filavandrel
Dwa paski wentylacyjne to za mało dla jemenów. One potrzebują naprawde dobrej wentylacji.
Spellcaster napisał(a):
> Dwa paski wentylacyjne to za mało dla jemenów. One potrzebują
> naprawde dobrej wentylacji.
>
czyli co dac cala sciane z siatki ??
i pasek wentylacji na suficie ??
pozdro
Filavandrel
Daj jedną boczną z siatki i sufit też z siatki . Im więcej siatki tym lepiej .
ok :) dzieki za rady :)
tak zrobie
pozdro
Filavandrel
niestety szkło 4mm nie wystarcza, szczególnie na górę-bardzo łądnie się wygina, szczególnie przy rozpiętościach powyżej 60-70cm. Tej wielkości terra najlepiej wykonać z 5 lub 6mm aby zapewnić odpowiednią sztywność.
Co wentylacji-każde terra wentyluję się świetnie o ile przemyśli się sprawę ukłądu wentylacji. Stosuj zasadę - otwór wejściowy jest dwa razy mniejszy (powierzchnia) od wylotowego. Wlot najlepiej umieścić na dole z przodu bądź na obu bokach na dole. Wylot na górze tylnej sciany bądź na tyle sufitu.
pozdrawiam
dzieki za rade :)
wlasnie mi to uswiadomil (grubosc szyby) szklaz i docina mi szybe 6mm
i dzieki za info o wentylacji
pozdro
Filavandrel
no ja pierd... i znowu dales sie Filavandrel naciagnac!!!
szklarz uzywa 6ki szkla bo mu wygodniej tak ma go najwiecej ma najczesciej i najwiecej do tej grubosci szkla noze i maszyny na gore woszem za ciezke ale po co pokrywa ze szkla ja uzywam pokrywy z 6ki a na boga ludzie ot nei akwarium !!!!!! tylk oterrarium ja mam z 4mm szkla sklejone terra stare bardzo pdoobne wymiarami d otwojego 120x60x50 i po skeljeniu jak robilem test szczelnosic nalalem prawie do 3/4 wysokosci wody i szybka nawet sie nie wygiela po co ja to pisalem wczensiej jak i fakt ze przenosilem terra razme w sytorejm w rekach (80l samej ziemi) i jak sie nic nie uginalo a wkoncu nie bedziesz tego nosil u zegarka tylk obedzie stalo na biurku na twardym i sztywnym blacie
rzyraf to forum jest po to zeby pomagac a nie wprowadzac wblad a tak chlopak sie naciagnal i wyksoztowal moze to nei duzo bo z 40zl wiecej bo takiej roznicy wcenach szkla nie ma az zwlaszcza 2 mm ale p oprosut ma ciezszy regal teraz a po co?