Re: Trimeresurus albolabris
hi.... Ja hoduje trimki z mojim ojcem ze 9 lat.... to są bardzo ładne weże, "trudne do ubicia" mnożą sie bardzo prosto (nawet jak niechcesz to i tak, gdy są trzymane razem). Są to węże TYLKO DLA OSÓB Z SPORYM DOSWIATCZENIEM!!!! poniewez sa jadowite o "słabym jadzie", słuczałem pare przypadków ze trzeba było po ugryzieniu amputowac palca ponieważ wystąpiła gangrena... osobiscie niepolecam tych węży :(
witam!
Leszek? a jak mozna zdobyc "spore doswiadczenie" w hodowli jadowitych wezy jak sie nie zacznie od tych o najslabszym jadzie?;)
Trimeresurus albolabris ma jad slabszy od jadu Vipera berus. Penku jezeli masz jakies bardziej sprecyzowane pytania to napisz na email.
pozdrawiam
witam :)
chcialbym zapewnic wezykom idealne warunki zyciowe,oraz mam projekt terra w ktorym 90% prac bedzie wykonywanych automatycznie(bez mojej ingerencji).Czyli szansa na "ugryzienie" bedzie bliska zeru.
pozdrawiam
hmm....
tak jak mowi biruit_ka jak ktos chce hodowac weze jadowite to niech zacznie wlasnie od trimkow. lesz3k odradzasz a sam chwalisz sie ze z ojcem hodujesz od 9 lat sam piszesz ze sa proste w hodowli i latwo sie mnaza. TO odradzasz czy zachecach ?:) penku jak masz zaprojektowane terra ze praktycznie nie bedziesz ingerowal w zycie trimka to ja polecam bo to bardzo ciekawe weze. Mialem sam przez rok Trimeresurusa albolabrisa mialbym pewnie do dzis ale coz jak sie ma panikujaca mame. Jesli bedziesz ostrozny i przedewszystkim jesli bedziesz myslal przy pracach pilegnacyjnych nie bedziesz mial pomyslow typu: a zlapmy go wycisniemy z niego jad ciekawe jak wyglada ; to ryzyko nieszczescia jest niewielkie.
Moja rada jak chcesz zaczac hodowac trimki zaopatrz sie najlepiej w samice bo z reguly sa spokojniejsze. I zaopatrz sie od kogos kto je hoduje i da ci wskazowki i pewnosc ze bedzie to samica, po drugie nie afiszuj sie na forum ze chcesz kupic bo teraz to niebezpieczne :)
Jak cos to zycze udanej hodowli
Pozdrowiam Nazer.
ps. biruitka jak tam moj syn ?? :)
witam
nie ma takiej opcji ze bede wyciagal weze sobie dla zabawy czy cos w tym stylu.Nie naleze do ludzi ktorzy hoduje "cos" zeby brac to na rece,a pozatym mam zasade ze to ja chce zapewnic jak najlepsze warunki do zycia zwierzakowi a nie zwierzak mi rozrywke :)
A mam okazje kupic parke (50cm) za 150 zl :)
I mam pytanko co sadzicie o tej cenie :)
pozdrawiam i dziekuje za pomoc
cena dość niska, ale nie niepokojąca (-:
A jaka jest cena "rynkowa"?Jeszcze prosilbym o namiary kogos kto oferuje owe wezyki oraz przyblizona cene :)
pozdrawiam
Elf_ur miał chyba po 70 zł młode, ale nie wiem, czy jeszcze ma
wiele mojich znajomych zaczynało hodowle jadowitych od v. berusa (zygzakowata), lapali maluchy w wkładali je do terra. Moze ma troche mocniejszy jad od trimka ale jak się okarze ze chlopak ma uczulenie???? to może kipnąc ;(, niech złapie małą zmijke jak go uzre to pojedzie do szpitala dadzą mu zaszczyk i po sprawie... I jeszcze 1 jak ktos zamierza brac trimki na rece to "GRATULACJE"....