JAKIE DOSTANE NADRZEWNE DUSICIELE W NASZYM KRAJU PISZCIE GATUNKI I CENY.CZY SĄ TO WĘŻE TAK TRUDNE W HODOWLI JAK SIE MÓWI.
Wersja do druku
JAKIE DOSTANE NADRZEWNE DUSICIELE W NASZYM KRAJU PISZCIE GATUNKI I CENY.CZY SĄ TO WĘŻE TAK TRUDNE W HODOWLI JAK SIE MÓWI.
hmmm. z nadrzewnych dusicieli z tego co wiem to można dostać w Polsce Corallus Caninus cena około 2000zł lub i więcej, Morelia Viridis różne populacje ale chyba najczęściej Aru, Biak cena za młode osobniki jest powyżej 1000zł, Corallus Hortulanus cena około 200zł lecz można i dostać różne odmiany barwne lecz to jest juz troszke droższa sprawa lecz niewiem w jakich cenach są odmiany barwne tego gatunku. A co nast. pytania czy są trudne w hodowli tak jak się mówi, z tego co wiem to są one faktycznie trudne w hodowli gdyż wymagają troskliwej opieki, odpowiednich warunków dużej wilgotności oraz temp. I najmniejszy błąd może odbić sie na zdrowiu zwierzaka. Są to gatunki za które żaden początkujący niepowinnien sie brać (oprócz Corallus Hortulanus gdyż jest on w miare łatwy w hodowli przekonałem sie juz o tym ). Aha zapomniałem dodać nawet najlepszym hodowcą ten wąż sprawia kłopoty.
Corallus Hortulanus - odmiany barwne wachaja sie od 350 pln w gore...
W Polsce bywają dostępne (raczej okazjonalnie) nadrzewne (typowo nadrzewne)dusiciele:
-Boa leśne Corallus hortulanus (zwykłe i "color phase") w cenach 200-500zł
-Boa psiogłowe Corallus caninus od 2000zł w góre (dorosły odłów) w Niemczech młode osobniki z hodowli od 500euro w góre (populacja amazońska od 1000eurow góre)
-Pytony zielone Morelia virdis (1000-1500zł)
-Ostatnio Witek Pluciek ogłaszał się z Sanzinia madagascariensis. Nie jest to typowo nadrzewny gatunek jedak rzadki w Polsce i bardzo ciekawy. Cena chyba 1200zł
Ja staram się specjalizować w nadrzewnych dusicielach. Dodatkowo szukam ciekawie ubarwionych cenchri. Mam już kilka osobników Boa leśnych (prawdopodobnie będą w tym roku młode "color phase" z mojej hodowli, były kopulacje i czekam na owulacje) W tym roku pojawi się kilka osobników Moreli viridis (populacja ARU). W sumie gadami zajmuje się prawie 7 lat (12 maja rocznica:) Uważam, że do większości z w/w gatunków trzeba mieć doświadczenie oraz bardzo dobrze zrobione terrarium. Jeżeli bedziesz miał jakieś konkretne pytania wal na mejl.
Corallus hortulanus ponoć "poddaje" sie średno zaawansowanym hodowcom, ale reszta to zabawa dla ludzi z naprawdę dużym doświadczeniem.
a swoją drogą kupiłbym sobie Boa leśnego, problem jest raczej ze starymi-niepowalajskimi (-; jakaś parka dla regiusa na wakacjcach chyba będzie