mam pytanie czy 100W wysuszy mloda zbozoweczke czy moze byc bo cos mi sie wydaje ze 100W to troche zaduze troche baaaaardzo zaduzo:P a jak nie to jakie wy macie zarowki dla zbozowek?
Wersja do druku
mam pytanie czy 100W wysuszy mloda zbozoweczke czy moze byc bo cos mi sie wydaje ze 100W to troche zaduze troche baaaaardzo zaduzo:P a jak nie to jakie wy macie zarowki dla zbozowek?
a jakiej wielkosci jest terra??
80dlugosci okolo 45 szerokosci i okolo 40 wysokosci
ja w terrarium 40*30*40 mam zarówke 40 W i jest zamocna troche
zainstaluj sobie termometr i sprawdzaj temp
Może złóż sobie 2 słabsze żarówki w różnych miejscach terra i będziesz mógł lepiej kontrolować temp w teratium
ja do terra 100/40/40 dl/szer/wys uzywam zarowki o mocy 40 wat
Ogrzewanie powinno być zasadniczo po jednej stronie terra, dwie żarówki w różnych miejscach nie pozwolą na różnicowanie temperatur, co jest konieczne, żeby wąż miał możliwość wyboru temperatury jaka mu akurat potrzebna (wąż to wie najlepiej)
pozdrawiam, Karla
Przecież mogą byż zainstalowane dwie lub nawet 3 żarówki, z tym, że
niesymetrycznie lub regulowane ściemniaczem. W takim wypadku amplituda tempetarur w terrarium będzie występować.
nie, nie bedzie gdyz różnica temperatur w terrarium jest około 5*C (w najleszym wypadku), wiec rozmieszczenie kilku punktow cieplnych nawet na powierzchni 100X60 cm spowoduje wyrównanie temperatury. Ja mam w terrarium 90X60x50 zawówke o mocy 40W i jest ok. W okresie "miedzyjesienny" tzn. kiedy nie grzeja kloryfery a na polku zimno zmieniam na 50 W.