Doradzcie mi jakiej mocy kabel grzewczy do tera pojemnosci 200 l? Ma ono 120cm dlugosci. Zalezy mi na tym aby temp byla kolo 28 stopni. Prosze o rade. Z gory dziekuje
Wersja do druku
Doradzcie mi jakiej mocy kabel grzewczy do tera pojemnosci 200 l? Ma ono 120cm dlugosci. Zalezy mi na tym aby temp byla kolo 28 stopni. Prosze o rade. Z gory dziekuje
hmmmmmm wszyscy chcą kupować te kable grzewcze :/ czy 2 lub 3 żarówki nie wystarczą!? ja u siebie w terra mam temp 26/28C same żarówki do ściemniaczy podłączone i ściemniacz nie jest na maxie! A terra mam 100*60*60
Biber zastanawia mnie jedna sprawa - u ciebie w domu jest tak ciepło w nocy, że nie musisz dogrzewać? Bo ja mam takie samo terra w nim kabel 50 W i jeszcze musze dogrzewać promiennikiem bo w nocy się robi strasznie zimno, a to niestety z tej prostej przyczyny że terra mam w suterenach (w mieszkaniu jest za mało miejsca). A wracając do tematu to do takiego terra (swoją drogą lepiej by było gdybyś podał wymiary zamiast długości i objętości - ciężej się domyślić jakie są pozostałe gabaryty) polecam kabel około 75 W (ale nawet 100 W nie byłoby przesadą). Taki kabel podłączony przez ściemniacz będzie świetnie się sprawował bo będziesz miał duży zapas mocy na zimniejsze dni.
120*40*40.
A mam jeszcze pytanko. Jaki sciemniacz? Tzn zwykly potencjometr czy tak jak sa do swiatla w gniazdkach? A moze sa jeszcze inne?
ja do terra 90/50/50 cm zrobilem podlogowke na kablu 25W(37zl)dno 1 cm steropian,na steropian druty do ktorych jest przymocowany kabel i wylewka z mocnego cementu (3 do 1) na 2 cm.Do tego termostat (60 zl).To ma utrzymywac temperature nocna 22-24.Na dzien wlaczam zarowke 60W.
Przy duzych terrach proponuje maty grzewcze (fajna widzialem 0,5x0,9m - 70W
) ale zaczynaja sie ceny okolo 130 zl (ale porzadna rzecz).
Sciemniacz mimo tego,ze spelnia swoja role to jest kiepskim rozwiazaniem bo jezeli wyjedziesz i np padnie ogrzewanie w domu to zarowy beda grzaly dalej z taka sama moca a temp i tak spadnie w terra.A termostat poprostu bedzie ja utrzymywal.
Czarna Rozpacz: Podłączanie żarówek do termostatu nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem z tego względu, że termostat co chwila załącza i rozłącza obwód i żarówki migając mogą denerwować zwierzę (jak się mylę to mnie poprawcie). Poza tym dla żarówki nie jest to za dobry tryb pracy - co chwila włącz i wyłącz. W przypadku termostaru lepiej moim zdaniem zastosować promiennik podczerwieni ponieważ dłużej oddaje ciepło.
Ja mam tak: terra 60X50X50. W podłodze kabel 50W, u góry promiennik 100W. Kabel działa non-stop i daje temp nocną 22-24st, promiennik w dzień daje bezpośrednio pod sobą 33-37st (sterowany termostatem).
Ja trzymam swoje terra u siebie w pokoju. W dzień włączone są 2 żarówki: żółta zwykła i niebieska. Na noc zółta żarówka zostaje odłanczana a niebieska dalej grzeje. I NAPRAWDE NIE MAM PROBLEMÓW Z TEMP! Czy w naturalnym środowisku ktoś podgrzewa gadom od spodu podłoże?
Biber-tu chodzi tylko o moja wygode.Pewnie,ze nikt im nie podgrzewa podloza.
alpacino-zle sformuowalem.Mialem na mysli to,zeby kabel podlaczyc do sciemniacza.Do nagrzania tera o objetosci 0,15 m3 potrzebujesz 150W mocy??? plus jeszcze zarowka?Na balkonie je trzymasz?? ;)
hheehehe ja mam 88x50x70 i mam dwie żarówki na dzień i wąż ma cieplutko przynajmniej się nie skarży a w nocy jak jest zimno w pokoju to odpalam mu grzałkę zatopioną w gipsie i też ma cieplutko
Czarna Rozpacz: Kabel mam włączony 24h a promiennik pracuje w cyklu przerywanym (sumując ok 1/3 doby) - termostat. Niestety nie jest on tak sprawny w oddawaniu ciepła jak dobra żarówka Philipsa do grzania świń i kurczaków. Miałem taką żarówkę zredukowaną ściemniaczem do ok. 50% i grzała niemiłosiernie. Niestety nie wiem co skusiło mnie na promiennik :( Jak pisałem jedyną jego zaletą jest fakt, że dobrze znosi traktowanie termostatem.