chce kupić węża zbożowego. po przeczytaniu kilku postów straciłem zupełną orientację, które podłoże będzie najlepsze. jedno pyli inne nie trzyma wilgoci
pomóżcie
dziękuje
Wersja do druku
chce kupić węża zbożowego. po przeczytaniu kilku postów straciłem zupełną orientację, które podłoże będzie najlepsze. jedno pyli inne nie trzyma wilgoci
pomóżcie
dziękuje
I jednej recepty raczej nikt ci nie da. Każdy ma nieco inne doświadczenia. Jak dla mnie podłoże wilgoci trzymać nie musi bo wstawiam do terrariów pojemniki z wilgotnym mchem przed wylinką, poza tym podłoże mam suche. Inni postępują inaczej.....to samo można osiągnąć na kilka sposobów. Polecam: mech, włókno kokosowe, mieloną korę, torf - w dowolnych zestawieniach i mieszankach, recepturę dopracuj sam. Albo po prostu kup gotowca w sklepie...
Ja polecam mech torfowiec lub substrat kokosowy.
Niektórzy trzymaja na ręcznikach papierowych ale rozumiem,ze w twoim przypadku ma to mieć także znaczenie ozdobne.Więc ręcznik papierowy odpada.Tak jak napisal mordd kombinuj a dojdziesz do celu:)
torf kokosowy+piasek+zwirek
torf... poprostu i po co kombinować!?!?! Ale bardzo ładnie prezentuje się żywa trawa z rolety, jeszcze tego nie mam w terrarium ale sądzę że będzie się ładnie prezentowała...
Ja wszystkie swoje dorosłe trzymam na trocinach, z drzew liściastych i dokładnie odpylonych. Dla maluszków torf.
A ja mam kokos. Ładnie się prezentuje, nie drogi, wylinkę przechodzi regularnie. Chyba jest OK.