Czy ktos zna jakis nieduży gatunek który byłby łatwy w opiece. Szczegulnie ważny jest dla mnie rozmiar węża więc wszelkie pytony i boa raczej odpadają, które z chodowanych węży sa najmnieisze?
Wersja do druku
Czy ktos zna jakis nieduży gatunek który byłby łatwy w opiece. Szczegulnie ważny jest dla mnie rozmiar węża więc wszelkie pytony i boa raczej odpadają, które z chodowanych węży sa najmnieisze?
ja ci proponuje węża Mahoniowego albo Zbozowego (przeczytaj opisy)
Nie piszcie mi tylko że jak ma byc mały to dżownica jest dobra. Chce wiedzieć jakie są najmnieisze hodowane WĘŻE bo nie mam w domu dużo mieisca
na bodajrze www.terrarystyka.com.pl w opisach gatunków na wężach na samej dole sa dwa opisy malych wezy terraryjnych
(chyba)
Małe węże to jak było pisane to zbożówka, mahoniowy, inne to mleczny czy też inne królewskie (łatwe w hodowli) jeszcze może być smugowy a i pończoszniki ;) poczytaj opisy i wybierz sobei któregoś z tych.
Gwoździu... podoba Ci się wąż koralowy. Więc kup sobie węża mlecznego, bo jest prawie identyczny jak koralowy, a przy tym nie jest niebezpieczny. Nie zajmuje dużo miejsca (Jeden z najmniejszych węży, które bez problemu możesz dostać - dorasta max. do 120 cm). Poza tym jest prosty w utrzymaniu. Tutaj masz opis: http://terrarium.com.pl/wazmleczny.php
Kup węża machoniowego samica dorasta do 120cm a samiec do 90cm.
Zgodnie z wcześniejszą obietnicą zamykam i za trochę wywalam. Wąż to nie dekoracja pokoju i NIE dobiera się węża do ilości wolnego miejsca lecz odwrotnie. Proste w hodowli gatunki są opisane na stronie głownej, podane są tam też ich rozmiary. Trochę niech powisi ku przestrodze, niebawem wywalam.