witam mam takie pytanie bozabieram sie za robienia terra dla regiusa i powiedzcie jak macie pomątowane oswietlenia czy tak jak jest na snake.pl czy moze normalnie w doniczce .pozdrawiam
Wersja do druku
witam mam takie pytanie bozabieram sie za robienia terra dla regiusa i powiedzcie jak macie pomątowane oswietlenia czy tak jak jest na snake.pl czy moze normalnie w doniczce .pozdrawiam
Jak Ci wygodniej, możesz jka snakes, w doniczce albo inny patent;)
ok a czy ktos ma zwykla doniczke w to zarówke jak to sie sprawdza czy weze wasze sie juz popazyly owijajac sie wokól??
No ja mam jako zabezpieczenie użytą doniczkę, ale dopiero po kilku miesiącach mi wyszła niedoróbka której nie przewidziałem, a mianowicie że do tego nadają się wyłącznie doniczki gliniane/ceramiczne. Ja użyłem plastikowej (łatwiejsza w obróbce, znaczy wywierceniu dziury w denku) i się okazało że to był błąd bo po paru miesiącach doniczka się po prostu rozsypała w drobny pył - ciepło sprawiło, że plastik stracił właściwości i zrobił się kruchy. Także jeśli tylko dasz radę użyj doniczki ceramicznej albo jeszcze lepiej - glinianej. Na taką po prostu nie ma mocnych. Acha, i jeszcze jedno - między doniczką a żarówką zawsze zostaje szpara. Jesli jest malutka to nie ma problemu. Gorzej jesli jest ryzyko, że gadzina się przeciśnie. Wtedy wszystkie twoje zabiegi z doniczką spalą na niczym jeśli nie zabezpieczysz jej dodatkowo od dołu - proponuję zastosowanie siatki metalowej albo z tworzywa sztucznego - takie moskitiery wbrew pozorom są super-wytrzymałe na gorąc. Sprawdziłem na własnej skórze kiedy testowałem czy jesli przyłożymy żarówkę to siatka się stopi. Nie stopiła się za to fotel na którym odbywąło się doświadczenie poszedł z dymem :)
Ja mam w terra dla regiusa doniczke z zarowka. Regiusy raczej nie zblizaja sie do zarowki za dnia. Raz mialem taka sytyuacje o 1 w nocy:
Koncze czytac ksiazke, patrze do terra a tam nie ma Zdzicha :| przekopalem wszystko lacznie z podlozem i nie bylo :/. Przeszukiwalem dom przez pol godziny i jak wracilem szukac 3 raz do pokoju to nagle z doniczko-lampki wysowa sie jego glowka...
Po tym incydencie zauwazylem jeszcze 2 razy zeby tam wchodzil (tylko w nocy), na szczescie sam wychodzil po krotkim czasie. Teraz juz sie tam nie pcha (owija sie wokolo doniczki). O poparzenie nie masz co sie martwic, bo regiusy za dnia siedza schowane, ew chodza w ciemniejszej czesci terrarium. A nawet jakby siedzial na lampie do rana, to zejdzie z niej zaraz po wlaczeniu sie, zanim ta sie nagrzeje