Tak sobie patrze na te dwa moje zolwie i widze sobie ze jeden z nich ma spuchniete i wybaluszone oczy mam wrazenie ze to czegos brak(gdzies o tym czytalem) ale nie wiem czego i jak to uzupelnic
pozdrowienia cwiklus
Wersja do druku
Tak sobie patrze na te dwa moje zolwie i widze sobie ze jeden z nich ma spuchniete i wybaluszone oczy mam wrazenie ze to czegos brak(gdzies o tym czytalem) ale nie wiem czego i jak to uzupelnic
pozdrowienia cwiklus
Mój żółw czerwonolicy tez miał spuchnięte oczy. Lecz były one równierz zamknięte. Po podawaniu mu(bardziej wstrzykiwaniu do pyszczka)2razy dziennie kapsulkę wit.A przeszło po tygodniu
Oj.............duuuża dawka.......chyba ciut za duża. Podejrzewam, że większość witaminy żółw wypluł - bo skończyłoby się to tragicznie - hyperwitaminozą i gwałtownym zrzucaniem naskórka z wystąpieniem silnego przesięku surowicy z uszkodzonej skóry - doprowadzającym niekiedy do wstrząsu hypowolemicznego (odwodnienia).Niedobór witaminy A to jedna z możliwych przyczyn obrzęku gruczołu powiekowego Hardera.
Inne przyczyny to schorzenia płuc, choroby nerek, niedobór wapnia.
Pokaż gada lekarzowi.
Wystarczy 2 krople witaminowego roztworu poddac strzykawaka do pyska (oczywiscie rozcienczony :). Moj zolw tak mial i tak zrobilem. Niektorzy weterynarze czasami tak sie na gadach znaja ze moga je tylko usmiercic wiec raczej ostroznie. A jesli cos podal weterynarz to prodsze mu kazac na kartce zapisac co podal.
POZDRAWIAM ADEMAR
Będąc przedstawicielem odsądzanej od czci i wiary grupy zawodowej (DVM - doktor nauk weterynaryjnych) zapytam co oznacza termin "dwie krople" - czy to dużo czy mało - Jeśli możesz - proszę o podanie dawki w mg/ kg c.c. Jeśli nie wstrzymaj się z radami. Podanie wit A w przypadku zapalenia płuc przyda się jak "psu na budę".
Pomogło - to dobrze - ale czy to cud czy medycyna?
Niektórzy lekarze weterynarii (i nie tylko) uśmiercają, niektórzy politycy kradną itp itd. Ale są i tacy, którzy starają się pomóc - a jak nie wiedzą to pytają tych którzy wiedzą. Takich szukajcie i nie leczcie samodzielnie - gad to trudny pacjent i łatwo popełnić błędy. Nawet lekarzowi........a uogólnienia krzywdzą!
dzieki bardzo rozumiem ze nie warto ryzykowac a jak nie ryzykowac to gdzie w warszawie sie z tym udac??