Re: preparaty dla lądowych
Ja stosuje witaminy dla zolwi firmy Hagen w postaci toniku - tanie moze nie sa - 10ml kosztuje okolo 10 PLN, ale dajac po 2-3 krople raz w tygodniu (z kilkoma fanami zolwikow doszlismy do wniosku, ze dla zdrowego zolwia to dawka optymalna) starczaja na bardzo dluugo! Poza tym 2 dni temu wlozylem do terrarium kostke wapniowa dla kanarkow (oczywiscie wygiagajac z niej wczesniej drucik) i zolwik ja bardzo chetnie skubie, a przy okazji stepia sobie dziob:)
JA stosuje preparat firmy SERA Reptimineral. Mam też witamine A w płynie. Moje maja do łupania kostke wapienną, a ostatnio zdobyłam piekną skałkę wapienną ku uciesze moich żółwi ( bardziej atrakcyjna niz kostka). Mam 4 żółwie stepowe.
aleksandra
dzięki za odpowiedz
ja wczoraj kupiłem dla swoich lądowców wapno, które normalnie jest dla żółwi wodnych (takie w kształcie żółwia) i rozkruszam je do jedzenia,
ale dzięki za podpowiedz, też spróbuję je wyłożyć całe, zobaczymy czy będzie skubał???
Aleksandro tobie również dziękuję za odpowiedz
wczoraj również nabyłem reptimineral H, ale jeszcze go nie podałem, bo niestety nie ma polskiej instrukcji i nie wiem ile tego sypnąć, a biorąc pod uwagę, że moje żółwie ważą od 50 gram do 700 gram, to nie chciałbym jednym dać za mało, a drugim za dużo, a u mnie (Szczecin)
niestety nie ma sklepu z fachową obsługą, można tylko coś kupić, a na poradę nie ma co liczyć
mój jest w postaci proszku, jeśli masz identyczny, to może mi podpowiesz
jakie dawki stosujesz???????
Ja dodaje raz ,czasami dwa razy na tydzień . Jeżeli twój zółw jest zdrowy i silny to myśle ,że dwa razy w tygodniu dwie duże szczypty do pokarmu mu wystarczy. Z witaminami to jak z sola do zupy , na wyczucie!. Ja sypie na oko, mam 4 żółwie i z tego podowu też dużą miskę, dodaje je do tartej marchewki. U mnie wychodzi pół małej łyżeczki na dużą miskę!
aleksanadra