Jakie waszym zdaniem jest najlepsze podłoże dla żółwia lądowego?
Dzięki.
Wersja do druku
Jakie waszym zdaniem jest najlepsze podłoże dla żółwia lądowego?
Dzięki.
ja mam taką ekologiczna ściółkę robioną przez Zoo-Market. Jest to mieszanka torfu, kory i próchna. Ja czasem dodaję nieco włókna kokosowego. Dobrze się sprawdza taka mieszanka.
Gruba darń (byle do wiosny), duże płaskie kamienie (piaskowce)
Ja stosuję eksperymentalnie w części grzewczej takie bobki z sprasowanych trocin ("żwirek" dla kota, gryzoni i ptaków). Sprawuje się b.dobrze. łatwo wymienić część zanieczyszczoną (bobki rozpadają się po zamoczeniu) jest ciepła i nie pyli. żółwie jej nie jedzą. Nie śmierdzi.
Torf po wysuszeniu pyli się i żółwie są mocno zakurzone. W części sypialnej żólwie mają siano w którym się chętnie zakopują - siano czzęsto trzeba wymieniać (raz w tygodniu) bo się szybko brudzi.
Pozdrawiam
Natka
Ja stosuję (obecnie dla egipskich, kiedyś też dla tepowych kiedy je miałem) na częsci podłoża piasek (część sucha), na części darń (lekko wilgotna). Wydaje mi się to i funkcjonalne i estetyczne. Nie zaobserwowałem zjadania piasku, chociaż bezpieczniej jest stosować grubsze kamienie, szczególnie, że niekiedy żółwie mają tendencję do jedzenia piachu. U mnie tego nie robiły.
Najlepiej darń i piach, a na to płaskie kamienie albo słoje drzew. Nie polecam niczego "pochłaniającego" bo wchodzi żółwiom między szczęki, utrudnia pobieranie pokrmu i nie łatwo się to wyjmuje. Szczególnie nie mając wprawy. Poza tym pyli i szkodzi oczom żółwi.