cze
Mam pytanko.Czy żarówka(ogrzewająca)do terra może działać jakoś negatywnie na oczy żółwia?????
Wersja do druku
cze
Mam pytanko.Czy żarówka(ogrzewająca)do terra może działać jakoś negatywnie na oczy żółwia?????
Żarówka grzewcza nie powinna mieć negatywnego wpływu na oczy żółwia - emituje promieniowanie podczerwone, które nie jest szkodliwe.
P.S.
Gorzej może być z żarówkami/świetlówkami UV - promieniowanie UV może uszkodzić oczy itp. (zależy to od mocy i czasu naświetlania,ale jesli z niczym nie przesadzimy to żółwikowi możemy tylko pomóc)
Świetlówki UV zakupione w sklepie zoologicznym są bezpieczne dla oczu żółwi, możesz je stosować bez obaw. Pozdrawiam!
Dzięki za sprostownie. Rzeczywiście nie wyraziłem się zbyt jasno, chodziło mi o to, że światło UV o zbyt dużym natężenu może być szkodliwe i jeśli zastosujemy do naświetlania jakiś "wynalazek" to możemy zwierzaczkowi zrobić krzywdę. Jeśli natomiast używamy sprzętu przeznaczonego specjalnie do naświetlania zwierząt to problemów nie będzie.
Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam!
Aha,Dzięki za pomoc!
Jedyne co należałoby wiedzieć i stosować odnośnie promienników ciepła to minimalna odległość od podłoża - 30 cm oraz ustawienie termoreceptora tak, abt pod grzałką temp. nie przekraczała norm gatunkowych zwierzęcia. Uwaga na poparzenia!