na pierwszej fotce mlody żółwiak chiński :)
a na drugiej ? tu prosze o pomoc , wie ktos jaka jest wlasciwa nazwa tego zólwia? z tego co z książek wyczytalem jest to chyba zółwik malowany :)
Ale niegdy nie bylem tego pewien ;)
Wersja do druku
na pierwszej fotce mlody żółwiak chiński :)
a na drugiej ? tu prosze o pomoc , wie ktos jaka jest wlasciwa nazwa tego zólwia? z tego co z książek wyczytalem jest to chyba zółwik malowany :)
Ale niegdy nie bylem tego pewien ;)
no i ta druga fotka :)
czesc piotrek a wiec tak co do drugiej fotki to jest zapewne zółwik Trachemys scripta dorbigni ale jest tez bardzo podobny do Trachemys scripta callilostris i zeby dokładnie to okreslic potrzebne by było wyrazniejsze zdjecie karapaksu i zdjecie pyszczka najlepiej od frontu :) to wtedy bedzie mozna dokładniej okreslic.A co do pierwszej fotki to tez miałem takiego wymiatacza :D ale niestety musiałem go oddac :(.Życze powodzenia w hodowli :)
Śliczne są szczególnie żółwiak. Też mam takiego bandytę. Mam nadzieję że ich razem nie trzymasz bo ten drugi długo nie pożyje.
Powodzenia
MZIMIN
Sliczne zwierzatka. Gratuluje.To swietny pomysl, by umiescic zdiecia swoich podopiecznych. Kiedys zaproponowalam to Nookowi, ale udal gluchego.:-P. ...a ja tak bardzo lubie wstawiac fotki...
Sylwia
Gacek postaram sie zalatwic lepsza fotke :) (mam taka lepsza ale ma ponad 100kb wiec musze sformatowac jeskli chce dac jako zalacznik....ale sie postaram :)
żółwiaki mam 2 :] i nieuwiezycie (i pewnie mi nagadacie;]) ale trzymam je razem , tzn w jednym akwa trzymam plodego czerwonolicego , 2 zolwiaki i tego malowanego :)
dlaczego ? poniewaz jak je kupilem (byl to przypadek ) nie wiedzialem ze sa agresywne wobvec siebie ......
no i jjest tak jeden jest wiekszy troche a drugoi mneijszy ale to wlansie ten mniejszy jest agresywny , zawsze mnie popalcach gryzie :P
W momencie jak bym zobaczyl jakis objaw agresji wobec siebie natychmiast bym je rozdzieli ale juz sa tak ponad rok i jest ok :)
Zachecam do pokazywania swoich zolwi :)
udalo mi sie :) jest zdjecie gdzie widac go z pyszczka:) (w towazystwie żółwiaka:]
niestewty zdjecie nie jest juz najlepszej jakosc:/ dlatego ze przed sformatowaniem milalo 400kb teraz zaledwie 60 :) przez to troche stracilo na jakosci ale mysle ze juz cos pomoze:)
ok wiec teraz jestem pewien dzieki mojej ksiazeczce ,która ma rozrysowane i opisane wszystkie podgatunki trachemys scripta a jest ich ponad 28 !! ;D i Daje 80% ze twój zółwik to podgatunek Trachemys scripta dorbigni :P a co do twojich Triomyx sinensis trzymanych razem z innymi zółwiam to puki sa małe to nei ma wiekszych problemów ale pamietaj ze dorosłe MUSZA byc oddzielnie bo w przeciwnym razie dojdzie do tragedi.Nawet godowe łaczenie dorosłych Triomyx sinensis jest niebezpieczne a co dopiero trzymanie je non stop w jednym zbiorniku.Wiec puki sa małe to moga jeszcze siedziec razem ale z ich wzrostem zaczna sie kłopoty o których przekonasz sie napewno jak ich nie rozdzielisz :P
bardzo ładne zołwiki jestem ciekawy ile za nie dałeś? :)
nie wiem czy sie nie myle ale dla zółwiaka tej wody w terrairum powinno być dużo więcej bo one luibią nurkować.