Jestem hodowcą żółwi od 1999 r. Mam 4 żółwie: 3 stepowe i greckiego. Mam juz pewne doswiadczenie i przeczytałem wiele fachowych pozycji, proszę wieć pisać chętnie pomogę: tartaruga@op.pl
lub gg: 5670475
Wersja do druku
Jestem hodowcą żółwi od 1999 r. Mam 4 żółwie: 3 stepowe i greckiego. Mam juz pewne doswiadczenie i przeczytałem wiele fachowych pozycji, proszę wieć pisać chętnie pomogę: tartaruga@op.pl
lub gg: 5670475
przeciez kazdy kto tu trafia pisze na forum, po co ma pisac na maila skoro czytasz grupę, a dzieki termu skorzysta wiecej osob.
heh możesz chcieć innym udzielać porad ale puki co ja ci udzielę jednej nie mieszaj gatunków !!! a zwłaszcza z takich które się w naturze niegdy spotkać by nie mogły bo w twoim porfilu widzę zdjęcie w jednym terra stepów i greka pomijam fakt że wygląda jakby były na piasku trzymane
Witam
Facet chce pomóc a reakcja jest taka jak by coś zrobił nie tak.
Sam MataManX często piszesz że jak ma ktoś więcej problemów to niech "wali na gg", zastanów się co piszesz a potem pisz a nie pisz a potem myśl
Nie mieszam gatunków, jak nie wiesz to sie nie udzielaj !!
Ja nie neguje tego że gurehgvue może udzielić wiele przydatnych porad. Ale jak patrzę w w jego profil i widzę zdjęcie na którym jest grek między dwoma stepami to wygląda jakby koleś mieszał gatunki. No sorry ale stepowy i grecki są na tyle sobie dalekie że nie powinny przebywać razem. A pozatym to zdjecie wygląda jakby były na piasku czego też za bardzo nie pochwalam. Jeśli trzymasz je osobno to wszystko ok ale jak trzymasz je razem to źle a pozatym chyba mogę wyrazić swoje zdanie ??
Oczywiście że możesz wyrazić swoje zdanie, ciesze się że zwróciłeś mi uwagę. Ale żółw stepowy może przebywac na piasku!! Żółw grecki ma inne podłoże.
przebywać możę ale mimo wszystko jest to dość ryzykowne
W pełni popieram opinię MataManXa - trzymanie żółwi stepowych na piasku jest wręcz karygodne, podobnie jak mieszanie gatunków (na swojej stronie piszesz o jednym terrarium).
Pomijam możliwość zapychania przewodu pokarmowego jeżeli jedzenie jest podawane na piasku. Ale może kolega gurehgvue powie nam, jak wygląda podłoże, na którym żółwie stepowe żyją w naturze, bo chyba nie mamy wątpliwości, że najlepsze będzie podłoże jak najbardziej zbliżone do naturalnego???
A tak na przyszłość polecam zapoznanie się z postami na forum, nawet ekspert może się z nich wiele dowiedzieć (temat podłoża był ze swego czasu najczęściej poruszanym tematem na tym forum), często bywa tutaj kilka osób doskonale znających żółwią problematykę i zapewniam, że dowiesz się tutaj więcej niż z jakichkolwiek książek w języku polskim!!!
Poza tym forum staramy się wyjaśniać wszelkie wątpliwości publicznie, chodzi przecież o szerzenie wiedzy wśród większej liczby osób!!! Zapraszam więc kolegę do wyrażania swoich opinii i udzielania porad hodowlanych publicznie, chyba że kolega boi się krytyki, albo wcale nie jest taki pewien prawidłowości swoich doświadczeń??
pozdrowienia
Aleksander