Witam, mam pytanie : czy można podawać żółwiom wodnym ślimaki( np. błotniarkę stawową) mam jej w swoim stawie bardzo dużo ale nie wiem czy można dawac. Prosze o odpowiedz i z góry dziękuję:)
Wersja do druku
Witam, mam pytanie : czy można podawać żółwiom wodnym ślimaki( np. błotniarkę stawową) mam jej w swoim stawie bardzo dużo ale nie wiem czy można dawac. Prosze o odpowiedz i z góry dziękuję:)
tak, można
Jeśli chcecie zarazić swoje żółwie pasożytami wewnętrznymi np. motylicą wątrobową, której larwy o nazwie sporocysta( powstałe z miracidium, larwy, która aktywnie wnika przez ciało słimaka np. błotniarki, do jego organizmu ) połykane wraz ze ślimakiem rozwijają się w organiźmie żółwia w dorosłą postać motylicy, która jest bardzo groźna, to możecie tymi ślimakami karmić swoje żółwie. Tak nawiasem ok. 95% populacji błotniarki, jako żywiciel pośredni jest zarażona. Człowiek w cyklu rozwojowym motylicy jest żywicielem ostatecznym.
Pozdrawiam!!!
Dzięki za odpowiedz, fakt zapomnialam o tej motylicy:(, ale czy można podawać np. takie slimaki które w akwarium z rybkami się hoduję???
z akwarium możesz gdyż nie mają one kontaktu z odchodami zwierząt będących nosicielami motylicy (głowie krów), jeśli są to ślimaki wyhodowane u ciebie i nie mają kontaktu ani z rybami ani z innymi zwierzętami to masz niemalże 100% pewności że nie są niczym zarażone
witam
poruszono tutaj bardzo ważny temat. Wszędzie gdy ktoś pyta czym karmić żółwie wodne, radzi się jako jeden z głownych pokarmów ślimaka, a tutaj piszecie że to bardzo niebezpieczny pokarm. Była tu mowa co prawda o jednym gatunku i dlatego mam pytanie czy również inne gatunki mogą być niebezpieczne, chodzi mi tu głownie o ślinaki występujące niemal w każdym ogródku (nie znam nazwy ślimak żółty??) te ze skorupą i te bez
pozdrawiam
Ślimaki TAK, ale czyste.
Ja mam kotnik z gubikami, ślimakami i roślinkami.
I mam 99% pewności, że nie są nosicielami żadnych pasożytów.
witam
ciekawa odpowiedź "Ślimaki TAK, ale czyste", pytam poważnie czy ślimaki z ogródka (nie ze stawu, oczka itp.) można podawać czy nie i nie chodzi mi o żadną hodowlę tylko o zebranie ich z dworu i podanie ich żółwiowi
pozdrawiam
odpowiedział ci Elegans...
Nie masz pewności gdzie bywał i z czym miał kontakt...
witam
elegans pisał przede wszystkim o błotniarce, a ja pytam o inne śłimaki
jest to jeden z bardziej ważnych tematów poruszanych ostatnio na forum a tak naprawdę to na moje pytanie nikt kompetentnie się nie wypowiedział dotychczas, jest to dla mnie zaskakujące tym bardziej że większość hodowców właśnie karmi ślimakami swoje żółwie
pozdrawiam