Witam.Nie znam sie na zolwiach wiec kieruje do zorientowanych to pytanie:Czy zolwie mozna hodowac w terrarium typu zamknietego????Tak jak weze???Dziekuje za odpowiedzi.
Wersja do druku
Witam.Nie znam sie na zolwiach wiec kieruje do zorientowanych to pytanie:Czy zolwie mozna hodowac w terrarium typu zamknietego????Tak jak weze???Dziekuje za odpowiedzi.
Terrarium dla żółwi nie może byc całkiem zamkięte górna pokrywa może pokrywac
najwyżej 3/4 powierzchni terra
1. Napisz o jakie żołwie ci chodzi.
2. Lądowe mogą mieć zamknięte terrarium. Jeśli zapewnisz dobrą wentylację poprzez kratki i w suficie. Zamknięte terra ułatwia utrzymanie odpowiedniej temp.
3. Wodne nie powinny mieć zakrytej całej góry akwarium z tgo względu że parująca woda sie będzie na pokrywie intensywnie osadzać oraz będzie utrudniona syrkulacja powietrza.
Dal żółwi lądowych zdecydowanie polecam terrarium od góry otwarte typu szuflada, przy niskim terrarium może być częściowo zakryte. Jest to sposób powszechnie stosowany w świecie i sprawdzony. Żółwie powinny mieć dostęp do powietrza. Wszystko zależy od gatunku żółwia oraz wysokości terrarium, Jeśli gatunek wymaga wysokiej wilgotności powietrza a terrarium jest niskie powierzchnia zakryta może sięgać do 2/3, ale dla bardziej sucholubnych najwyżej 1/3. Przy wysokich terrariach ze szkła musi być całkowicie otwarte.
Chodzi o stepowego
Ja mam dla stepowych terraria otwarte i takie polecam, chyba że masz w domu 15 stopni, ale wątpię. Przy normalnej temperaturze pokojowej i ogrzewaniu terrarium "od góry" otwarte terrarium jest najlepsze, załatwia sprawę wentylacji.
pozdrawiam
Natalia
Ja mam rowniez terrarium otwarte.
Witam ,chcę zabrać głos w dyskusji na temat terrariów dla żółwi lądowych. Tylko w terrarium typu zamkniętego można stworzyć właściwy mikroklimat, odpowiedni dla danego gatunku. Odnosi się to zarówno do ciepło i wilgotnolubnych żółwi z np. Azji, czy Ameryki Płd. jak i do żółwi stepowych wymagających dość wysokiej temp. i suchego klimatu. Jeśli ktoś preferuje terrarium otwarte, niech puści żółwia na podłogę, będzie prawie tak samo. W prawidłowo zbudowanym terrarium niezbędna jest oczywiście prawidłowa wentylacja, dobrana do rozmiarów terrarium i potrzeb zwierzęcia. Zapraszam na moją stronę http://www.zoomarket.pl, gdzie można obejrzeć rózne typy terrariów dla żółwi.
pozdrawiam wszystkich terrarystów
Marko Szapkarow - Orłowski
Nie zgadzam się z p.Markiem Orłowskim. Żółw stepowy trzymany w całkowicie suchych przez cały rok terrariach to błąd. Niestety powszechny (także w odniesieniu do innych sucholubnych czy pustynnych gadów, np.biczogonów). Oczywiście nie jest to gatunek wilgociolubny, ale w norach w których spędza w naturze większość życia wcale nie jest sucho ! Wręcz przeciwnie, wilgotność powietrza może być tam całkiem spora. Dlatego powinien mieć lekko wilgotny kącik, a przez część roku (wiosna) może mieć częste "deszcze". W Polsce standard u "stepowca" to suchy piasek i dwa kamienie.
W terrariach jakie widzę w polskich sklepach (podana strona nie otwiera się u mnie) nie da się zrobić żadnego mikroklimatu bo są to "puszki" z dwoma cienkimi listwami blachy perforowanej. Mikroklimat w terrarium typu otwartego czy półotwartego tworzy się np. przez włożenie roślin (np. kawałki podlewanej darni w pojemnikach doskonale zwiększają wilgotność). Zgodzę się, że jest trochę gatunków żółwi które wymagają szczególnej wilgotności i dla tych lepsze będzie terrarium typu zamkniętego (ale też z dobrą wentylacją). Mało kto te gatunki w Polsce trzyma.
Witam Pana na naszym forum. Bardzo się cieszę że Pan do nas zawitał. Mam nadzieję że podzieli się Pan z nami swoimi cennymi uwagami. Chodź jak widzę w niekórych przypadkach spotka się pan również z krytyką. Jako moderator tego działu będę się starał aby dyskusje miały charakter rzeczowy i konstruktywny. Szczerze zachęcam do częstego udzielania się.
ps. Miałem okazję poznać Pana osobiście na targach euro-zoo. Podobno jako jedyny rozpoznałem żółwia Mata-Mata.