Witam! Przed wczoraj kupiłam żółwika greckiego,a on od poniedziałku śpi.Rano go obudziłam żeby go okapać,ale on wyszedł z wody i poszedł spać,no i nie chce jeść.Czy to jest naturalne że tak dużo spi??Bardzo proszę o pomoc.
Wersja do druku
Witam! Przed wczoraj kupiłam żółwika greckiego,a on od poniedziałku śpi.Rano go obudziłam żeby go okapać,ale on wyszedł z wody i poszedł spać,no i nie chce jeść.Czy to jest naturalne że tak dużo spi??Bardzo proszę o pomoc.
Czy masz dla niego terrarium?Jesli tak to zwieksz mu temperature.To ze spi
to moze byc efekt strachu,zmiany miejsca i warunkow bytowania.Moj zolwik tez jak byl maly to czesto przysypial.Kapiele wodne rob mu codziennie w temp. ok.+35C.Co do jedzenia to probuj dawac zieleninke -a najlepiej mieszanke-wyka,mlecz(jeszcze mozna zerwac w parkach),cykoria.Z poczatku musi przywyknac do nowych warunkow.Zrob mu norke do ktorej bedzie szedl spac czy bedzie sie chowac.Nie nalezy przy zolwiku wykonywac zbyt szybkich ruchow rak - bo sie boi i chowa lepek do skorupy.Mozesz delikatnie go podrapac po skorupie - moj bardzo to lubi.Tyle na razie.Prosze pisz jak dalej sie zachowuje.
Bardzo Ci dziękuję Dora!A jeśli chodzi o wrunki,to oczywiscie ma terrarium narazie 60/40/40 ( dł/szer/wys)poniewaz jest mały.Ma również kryjówkę, kąpie go codziennie,niestety wychodzi mi z baseniku i idzie do kryjówki. Gdybym go nie wyciągała,to napewno by sam nie wyszedł.Aha jako podłoże ma korę i sianko.
Dzisiaj idę z nim do weterynarza ponieważ nie był jeszcze odrobaczany.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję!
Zanim zaczniesz podwyższać temperturę, najpierw napisz, jaka panuje w terrarium. Żółwie są ospałe także wtedy, gdy temperatura jest za wysoka.
Inna sprawa, że jest zima. Żółwie, które nie hibernują, bywają senne, mniej jedzą i rzadziej wychodzą z norek. Oczywiście weterynarz wskazany - odrobaczy i oceni kondycję żółwia (zakładając, że ma orientację "w gadach")
Pozdrawiam
Natalia
Byłam dzisiaj u weterynarza i powiedział ,że jest wszystko o.k.,że był dobrze karmiony,że jest zdrowy :-) ,dał kropelki na odrobaczenie.Teraz jestem spokojna :)
Aha powiedziałam ,że jako podłoże mam korę i sianko,na co usłyszałam,że sianko jest dla królików,świnek...,a dla żółwia najlepszy bedzie torf i piasek (1:1).Jutro mu chyba zmienię na ten torf.Dowiedziałam się również ,że ten mój maluch ma ok. 4 latek.
A jesli chodzi o temp. to ma ok 26-30 w dzień ,a w nocy 21-22- to dobrze ?
Pozdrawiam i dziekuję ,że mi pomagacie!
Jeszcze jedno,czy powinnam go budzić(np.do kąpania) jeśli sam nie wstaje?
Rady weterynarza są co najmniej "wzbudzające kontrowersje"...
Moj samczyk ma trzy lata jak juz gdzies pisalam,co do podloza to juz tyle bylo dyskusji,ze trudno o jednoznaczna dobra rade.Ja uzywam mieszanki kupionej w zoo-markecie w Warszawie ( u chodowcy zolwia greckiego- autor wielu ksiazek na ich temat-p.Szapkarow-Orlowski).Ta mieszanka to torf+kora dodaje rowniez troszke do tego piasku.Przynajmniej dwa ,trzy razy dziennie skrapiam podloze,bo szybko wysycha i pyli sie.Temp. w terra pod lampa ok.+28C do +30C poza lampa ok.+23C.
W nocy temp. spada do +19-20C.A moja gadzinka i tak budzi sie juz ok.godz.7 rano.
i zaczyna baraszkowac i aktywny jest do godz.20 a nawet 21.
Bardzo Ci dziekuję za pomysł Dora! Zrobię tak samo.
Pozdrawiam gorąco Justyna.
Aha, Dorotka jakie duże masz terrarium dla swojego żółwika? Może moje jest za małe?