Re: Podżwirowego ciąg dalszy
Od października czyściłem raz i to raczej z ciekawości, coś się tam osadza ale większość zanieczyszczeń siedzi w podstawie komina, jak tam po miesiącu, dwóch będziesz coś ruszał to najlepiej doprowadź grubą rurą wylot z kaskady żeby większość brudu zaciągnął, reszta się wzburzy i po godzinie z powrotem osiądzie na dnie. Takie wzburzenie też zachodzi przy dolewaniu wody, niemniej nawet trochę warto je wywoływać żeby nie było w akwa miejsc gdzie woda się zastoi bo wtedy tam pojawiają się glony.
Dzięki,jutro zabieram sie do pracy.Mam nadzieję że będą efekty.
Jak wygląda to połączenie aquaszuta i rusztu, jak masz zdjęcie prześlij mi.
Dzięki
Niestety jak na razie z aquaszuta wykorzystuje tylko głowicę,a filterek... może cos wymyślę.A swoją drogą może by zrobić coś w rodzaju lejka i to połączyć z rusztem?Trzeba poeksperymentować.
Skończyłem.Woda trochę mętna ale się klaruje.No i znowu mam pytanko,czy jest jakaś maksymalna grubość kamieni żeby podżwirowy działał.Wysypałem jakieś 4cm.Gadzinka juz zaczeła szukać szczęścia pod kamieniami.Niezły ubaw.
Ja mam dość duże kamyki, 2-3 cm. Kopanie pod kamykami to standard, ale wesoło zaczyna się robić jak wpuścisz tam świderki. Ja kilka chowam pod filtr aby przeżyły, a resztę pod kamienie. Te pod kamieniami nie mają dużych szans. Kamienie aż fruwają po akwarium.
Ja mam tez kamyki mniej więcej tej wielkości ale chodzi mi o to czy 4 cm warstwy to nie za dużo.A świderki mam zamówione na przyszły tydzień.Mam zamiar założyć jakąś małą hodowlę,gupiki do tego może coś jeszcze.
Miałem 4 cm warstwę w akwarium z hodowlą świderków (bardzo drobny żwir) i stwierdziłem że to za dużo, zmniejszyłem do 3 i nadal jest chyba trochę za dużo - zmniejszę jeszcze tak do 2 - 2,5. Duże znaczenia ma tutaj grubość żwiru, myślę że jak masz grubszy żwir to masz większe prześwity w nim i możesz mieć grubszą warstwę.