co mi powiecie o tej gdzinie, prze pewien czas troche za duzo jadl i bardzo szybko urosl, czekam na porady: czego mu brakuje, moze ktos powie czy to samiec czy samiczka? z gory dziekuje...
Wersja do druku
co mi powiecie o tej gdzinie, prze pewien czas troche za duzo jadl i bardzo szybko urosl, czekam na porady: czego mu brakuje, moze ktos powie czy to samiec czy samiczka? z gory dziekuje...
Wygląda na samicę.
dzieki, a tak wogole to racaej zdrowy?? bo jak sie tu naczytalem o tych chorobach to spac nie moglem...
Ma oznaki krzywicy, ale sam piszesz że był przekarmiany. Skorupa powinna być gładka, nie powinna mieć tych garbów. Z tego co widzę to żółw jeszcze dość mały jest więc może trochę zniwelują się z czasem ale tylko trochę.
A jest krzywiczy pewnie dlatego, że to Pseudemys concinna hieroglyphica, który jest głównie roślinożerny, a pewnie dostawał głownie bezkręgowce i ryby. Trzeba zmienić dietę.
U mnie jadł mniej więcej 80% roślin, może 90%. Głownie mlecz i moczarkę. Oczywiście bezkręgowce też musi dostawać, od czasu do czasu rybkę, ale o wiele mniej.
jego dieta to praktycznie mieso spradycznie rosliny, dzieki za rade, gdzie ja teraz mlecz dostane ??
Mam nadzieję, że "mięso" to nie skrobana bezwapniowa wołowina czy kurczak, tylko bezkręgowce :).
Spróbować dawać moczarkę, może liście fasoli.