Moje pytanie dotyczy karmienia malutkiego żółwika rybkami. Chciałabym mu urozmaicić dietę, ale nie jestem pewna jak. Jakie rybki podawać, jak często, ile, jakiej wielkości? I jeszcze jedno- jak rozpoznać płeć żółwika? :)
Z góry thx za odpowiedzi!
Wersja do druku
Moje pytanie dotyczy karmienia malutkiego żółwika rybkami. Chciałabym mu urozmaicić dietę, ale nie jestem pewna jak. Jakie rybki podawać, jak często, ile, jakiej wielkości? I jeszcze jedno- jak rozpoznać płeć żółwika? :)
Z góry thx za odpowiedzi!
Zależy jakiej wielkości jest twój żółwik....żeby nie przestraszył się ryby, jak mu ją dasz...Moim zdaniem najlepsze będą chyba gupiki....Jeśli chodzi o płeć to możemy ją rozróżnić, kiedy żółw ma około roku. U maluchów jeszcze nic nie da się przewidzieć. Samiec ma lekko wklęsły brzuszek i gruby ogon. U samicy brzuch jest gładki....:)Pozdrawiam
Dziękuję Ci bardzo:) Jest malutki, myślę, że ma ok 3,5 cm. A z tą płcią to widzę, że czeka mnie niespodzianka:D
Ja niedawno zaczełam dawać żółwiom rybe, gupiki. Więc jak im nie dam jedzenia w ciagu dwuch dni to będą polowały na ryby, i teraz przez to musze inne akwa kupić na ryby. Tak samo jak im jeszcze nie dam żarcia to do wody miske wpychają.
Masz zolwie wodne czy lądowe, ze go w misce karmisz?? wodne karmi sie tylko w wodzie, kladąc pokarm na lądzie mozesz je zagłodzic!!!
Np jak mojemu dam coś do pyska na wysepce to od razu wskakuje do wody i połyka ;-)
jaszczur_2003 do tej miski wlewam wody, ta miska jest spora... te żółwie zawsze żrą z miski zarcie, ale już im włąsnie nei daje z miski, bo zauważyłam że jusz jej nie potzrebują... Poprostu im dawałam do miski, bo ryby im tą karme kradły. Ale teraz to ryby są posiłkiem dla żółwi :]
Ja mojemu młodemu żółwikowi daje tylko głupiki :)
Płeć można rozpoznać po pazurach ( jak są długie to samiec, a krótkie to samica), po ogonie, ale najlepiej po pancerzu ( plastron u samca jest wklęsły, a u samicy niemal płaski)